We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

PVDA maakt jonge top 4 voor Europese verkiezingen bekend

Dat Rudi Kennes, oud-vakbondsleider bij Opel Antwerpen, de Europese lijst van de PVDA trekt, maakten we eerder al bekend. Maar wie gaat samen met hem de strijd aan voor een of meerdere PVDA-verkozenen in het Europees parlement? Dat worden Janneke Ronse, Aymara Polanco en Zoë Tanghe. Een bijzonder jonge en vrouwelijke ploeg. 

woensdag 27 maart 2024

De top 4 van de Europese lijst van de PVDA

V.l.n.r.: Rudi Kennes, Aymara Polanco, Janneke Ronse en Zoë Tanghe

Plaats 2 op de lijst is voor Janneke Ronse, voorzitter van Geneeskunde voor het Volk (GVHV) en gezondheidsactiviste. Janneke is 41 jaar en verpleegkundige van opleiding. Ze is mama van twee dochters. Haar plannen voor Europa? “Ik ga er opkomen tegen de commercialisering van de gezondheidszorg”, zegt ze, “en voor betere werkomstandigheden, hogere lonen en meer jobs voor het zorgpersoneel. Ik verzet me tegen de megawinsten van Big Pharma, en wil toegankelijke en betaalbare geneesmiddelen.”

Op plaats 3 staat Aymara Polanco, 26 jaar. Ze groeide op in een arbeidersgezin van Chileense vluchtelingen. In tijden van corona begon ze als vrijwilliger te werken bij Geneeskunde voor het Volk in Molenbeek. Tijdens haar studies psychologie aan de VUB was ze actief bij Comac, de studentenbeweging van de PVDA. “In het kader van mijn stage als eerstelijnspsycholoog zie ik elke dag de mentale impact van slechte werk- en leefomstandigheden”, vertelt Aymara. “Ik wil daar iets aan doen – en ook strijden voor meer en goedkopere mentale hulpverlening.”

Op plaats 4 staat Zoë Tanghe, 24 jaar en social media creative bij RedFox, de jongerenbeweging van de PVDA. “Als animator bij RedFox Gent ben ik elke week in de weer met jongeren die de wereld willen veranderen”, zegt Zoë. “Ik sta op de Europese lijst van de PVDA om de stem van die jongeren, die voor het eerst vanaf 16 jaar mogen stemmen, te vertegenwoordigen.”

MEER INFO

1 – Rudi KENNES

Rudi Kennes is 64 jaar en een kind van de Rupelstreek. Geboren en getogen op de steenbakkerijen te Niel. Liep school aan het Koninklijk Atheneum te Boom en begon op 15-jarige leeftijd te werken bij NV Franssen waar hij machines bouwde voor draadtrekkerijen. Op zijn 18de ging hij aan de slag bij General Motors Continental, in de volksmond “de Chevrolet” genoemd.

Daar werd Rudi in 1983 als jongere verkozen in de Ondernemingsraad. 27 jaar lang zou hij daarin de arbeiders vertegenwoordigen. In zijn vakbondswerk schopte hij het uiteindelijk tot ondervoorzitter van de Europese Ondernemingsraad van GM Europe.

Na de sluiting van Opel Antwerpen werkte Rudi tien jaar als stafmedewerker voor de voorzitter van het ABVV. De voorbije drie jaar was hij federaal parlementair medewerker voor de PVDA.

Als Rudi Kennes verkozen wordt, zal hij de eerste arbeider zijn die vanuit Vlaanderen naar het Europees Parlement gaat.

2 – Janneke RONSE

Janneke Ronse is 41 jaar, samenwonend met haar vriend en twee dochters. Ze is van opleiding master in de verpleegkunde. Ze woont in Antwerpen, maar heeft roots in Oost- en West-Vlaanderen.

In 2012 maakte ze de overstap van onderzoekswerk aan de Universiteit Gent naar de groepspraktijk De Bres van Geneeskunde voor het Volk (GVHV) in Deurne, waar ze werkte als diabetesverpleegkundige.

Sinds 2017 nam ze de fakkel over van Dirk Van Duppen als nationaal voorzitter van Geneeskunde voor het Volk, een organisatie van 11 multidisciplinaire groepspraktijken met 220 medewerkers. Zij verlenen gratis gezondheidszorg in de eerste lijn en voeren samen met de patiënten acties voor het recht op gezondheid.

Als zorgwerker stond Janneke tijdens de COVID-19 pandemie mee in de frontlinie. Geneeskunde voor het Volk organiseerde testings in rusthuizen toen de regering niet wou testen, startte met een eigen contactopsporing waar de regering faalde, en voerde actie voor meer personeel in de zorg.

GVHV was mede-initiatiefnemer van de Europese campagne No profit on Pandemic, voor de opheffing van het patent van de farmaceutische industrie op corona vaccins. De campagne droeg ertoe bij dat het Europees Parlement uiteindelijk tegen deze patenten stemde.

Janneke zal in het Europees Parlement en daarbuiten blijven opkomen tegen de commercialisering van de gezondheidszorg; voor betere werkomstandigheden, hogere lonen en meer jobs voor het zorgpersoneel; en voor toegankelijke en betaalbare geneesmiddelen, tegen de megawinsten van Big Pharma.

3 – Aymara POLANCO PALACIO

Aymara Polanco is 26 jaar en woont in Dilbeek. Ze groeide op in een arbeidersgezin van Chileense vluchtelingen.

In 2020, in tijden van corona, wordt ze vrijwilliger bij Geneeskunde voor het Volk Molenbeek, waar ze meehelpt om patiënten te contacteren, opvolgen en traceren. Het is daar dat bij haar een heel grote verontwaardiging over het systeem en drang naar verandering ontstaat. Kort nadien wordt ze lid van Comac aan de VUB, waar ze vier jaar lang strijd voert voor kwaliteitsvol en toegankelijk onderwijs, betaalbare koten, tegen seksisme en racisme, enz.

Ze zit nu in haar laatste jaar klinische psychologie, en loopt momenteel stage als eerstelijnspsycholoog. Dag aan dag ziet ze wat een mentale impact werk- en leefomstandigheden hebben op haar patiënten. Maar ook hoe lang de wachtlijsten zijn om patiënten door te verwijzen. Daarom zet Aymara zich in voor meer psychologen en goedkopere mentale hulpverlening. Want als de maatschappij de mensen ziek maakt, dan moeten we die maatschappij genezen, en niet alleen de individuele mensen.

4 – Zoë TANGHE

Zoë Tanghe is 24 jaar en woont met haar vriend in Gent. Ze studeerde journalistiek en werkt als social media creative bij RedFox, de jongerenbeweging van de PVDA.

“Tijdens mijn studie journalistiek kwam ik veel in aanraking met wat er in de wereld gebeurt. Het onrecht, de ongelijkheid. Toen wist ik het meteen: dit moeten we veranderen. Zo kwam ik terecht bij RedFox en bij de PVDA. Van klimaatbetogingen in Glasgow, acties tegen geweld op vrouwen, tot strijden voor een vrij Palestina. Dat is waar mijn hart ligt, en dat is de wereld waar ik voor wil vechten.”

“In het mooie Gent kan je mij heel vaak terugvinden op betogingen of in koffiezaakjes. Naast mijn werk ben ik animator bij RedFox Gent. Dat houdt in dat ik elke week in contact sta met jongeren die de wereld willen veranderen. Net daarom vind ik het enorm belangrijk om op de Europese lijst te staan. Om de stem van jongeren, die voor het eerst vanaf ze 16 zijn mogen stemmen, te vertegenwoordigen. Want jongeren weten wat ze willen veranderen en waarvoor ze opkomen. Kijk maar naar de acties op school tegen racisme, op 21 maart.”

“Ik ben dan ook enorm trots en fier om op de 4de plaats van de Europese lijst van de PVDA te staan.”