PVDA: “Nederlands leren gaat het best met een leerkracht voor de klas”
Minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) lanceert een groot taalplan waarmee ze meer wil inzetten op de kennis van het Nederlands. De PVDA reageert scherp: “Leerlingen helpen om Nederlands te leren gaat het best met een leerkracht voor de klas en daarvoor ontbreekt elk plan bij de Vlaamse regering”, reageert Line De Witte, onderwijsexpert en Vlaams Parlementslid van de PVDA. “In de plaats van het lerarentekort op te lossen lanceert Demir met veel toeters en bellen een taalplan dat door heel wat onderwijsexperten in twijfel wordt getrokken. Zet de prioriteiten nu eindelijk juist: pak het lerarentekort aan, verklein de klassen en spijker Nederlands op maat bij. Daar zou ons onderwijs beter van worden.”

De Vlaamse Regering wil leerlingen in het basisonderwijs die niet goed Nederlands spreken samenzetten in zogenaamde ‘taalheldklasjes’. Daar zouden ze apart les krijgen, tot twee jaar lang. De Witte (PVDA) heeft daar veel twijfels bij: “Dat we Nederlands bijspijkeren op maat van de noden van de leerling, dat kunnen we begrijpen. Maar als je alle leerlingen die minder goed Nederlands spreken jarenlang apart zet, horen ze enkel nog correct Nederlands van de leerkracht. Hou je de leerlingen samen, dan kunnen ze de hele dag Nederlands oefenen, zowel met de leerkracht als met hun medeleerlingen die beter zijn in Nederlands. Dat is ook waarom we kleinere klassen zo belangrijk vinden, waar leraren meer aandacht kunnen hebben voor elke leerling. Een andere oplossing kan zijn om bijvoorbeeld een extra leerkracht in de klas te zetten die op taalverwerving focust.”
“Bovendien weigert de N-VA aan het hoofd van deze Vlaamse Regering beleid te voeren op basis van de wetenschap, en blijft het beleid voeren op basis van haar eigen elitaire, nationalistische agenda”, gaat De Witte verder. “De maatregelen in dit plan gaan, voor de zoveelste keer, in tegen wat bijna alle experten zeggen. Op deze manier gaan leerlingen niet beter Nederlands leren, maar ook achterop hinken op andere vakken. Dit plan vormt een extra belasting voor scholen die nu al met de handen in het haar zitten. Extra ondersteuning in de klas, kleinere klassen, extra lessen Nederlands, dat zijn oplossingen, maar niet dit.”
De PVDA hekelt tot slot dat het geld dat Demir (N-VA) vrijmaakt voor het taalplan afkomstig zijn van besparingen op andere onderwijsvelden. “De komende jaren gaat de Vlaamse Regering verder besparen op het onderwijs om dit twijfelachtige project te financieren. Ze verhogen de inschrijvingsgelden van het volwassenenonderwijs, besparen op de laptops voor elk kind en gaan nog verder besparen op de werkingsmiddelen van het onderwijs. Op deze manier gaat de kwaliteit van het onderwijs in Vlaanderen er niet op verbeteren. Wij vragen om in te zetten op de prioriteiten: pak het lerarentekort aan, zorg voor kleinere klassen en spijker Nederlands bij op maat.”