PVDA over persconcessie: “Regering moet rekening houden met arbeidsvoorwaarden”

Het kernkabinet stelde vandaag de beslissing over de persconcessie uit. De PVDA roept de regering op om alsnog rekening te houden met de arbeidsvoorwaarden. 

maandag 27 november 2023

De PVDA wil de dagelijkse rondes van de postbodes behouden

De PVDA wil de dagelijkse rondes van de postbodes behouden

“Het toekennen van de persconcessie is een politiek vraagstuk, geen werk voor een technische werkgroep. Als de regering kiest voor PPP en Proximy in plaats van bpost, brengt ze 4000 jobs in gevaar,” reageert PVDA-parlementslid Maria Vindevoghel. “Vaste contracten zullen vervangen worden door schijnzelfstandigen en er dreigt meer mis te lopen bij de verdeling.”

Volgens PVDA liggen de arbeidsvoorwaarden bij PPP en Proximy een pak lager dan bij het overheidsbedrijf bpost. “Een contract bij Proximy betekent met je eigen wagen twee uur per dag kranten bedelen, zes dagen per week,” onthult Vindevoghel. “Ook bij PPP gebruikt men hyperflexibele werknemers met tijdelijke contracten.” Vindevoghel wijst ook naar minister van Post De Sutter. “De voorbije weken had minister De Sutter de mond vol van de uitbuiting van pakjesbezorgers. Die uitbuiting dreigt ze nu zelf te organiseren bij de bedeling van kranten en tijdschriften.”

Volgens PVDA zouden de private spelers bovendien niet in staat zijn om op een degelijke manier de bedeling te voorzien. “PPP bedeelt enkel in grote steden de kranten, wat een pak gemakkelijker is. En zelfs daar loopt het vaak mis,” aldus Vindevoghel. “PPP en Proximy hebben geen eigen netwerk dat hen toelaat overal in België kranten te verdelen. Nu wil PPP bpost aanstellen als onderaannemer. Dat is de wereld op zijn kop.”