We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

“PVDA is stille, maar sterke groeier. Steeds meer mensen snakken naar een miljonairstaks en een links alternatief”

“De PVDA is een stille groeier, maar heeft in onze peilingen nooit zo hoog gescoord.” Dat zei politicoloog Stefaan Walgrave deze week in de media.

zondag 10 maart 2024

“In de peilingen verdubbelen we onze score in Vlaanderen ten opzichte van 2019. We zien dat steeds meer mensen een alternatief willen”, zei PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw op het verkiezingscongres van zijn partij op zondag 10 maart. “Meer dan 72% van de mensen wil een miljonairstaks, en wij zijn de enige partij in Vlaanderen die deze eis naar voren schuift. Tegenover de liberale stilstand en het nationalistische blok van de haat, vertegenwoordigen wij het sociale alternatief dat groeit en hoop geeft.”

De PVDA stelde op 10 maart haar verkiezingsprogramma en haar speerpunten voor de kiescampagne voor. In totaal heeft de partij 1309 voorstellen, verdeeld over 56 hoofdstukken. De linkse partij zet in op vier prioritaire thema’s: eerlijke belastingen, koopkracht, een sociaal klimaatbeleid en de strijd tegen de graaicultuur. De verschillende kopstukken van de partij, onder wie Peter Mertens, Sofie Merckx en Jos D’Haese, stelden de speerpunten voor. 

De PVDA baseert haar speerpunten op haar Grote Bevraging van de voorbije maanden: “Van eind september tot begin februari vroegen we de mening van 104.098 mensen. Dat zijn evenveel gesprekken die we voerden. We gingen luisteren naar de mensen: op straat, in de bedrijven, online... Iets wat geen enkele andere partij ons nadoet. De resultaten zijn een enorme rijkdom. Veel mensen willen een alternatief en zijn bereid zich daarvoor in te zetten. Onze bevraging is een echte democratische krachttoer. We zijn er bijzonder trots op”, aldus Raoul Hedebouw.

Tijdens zijn toespraak richtte Raoul Hedebouw zich tot de voorzitster van Vooruit: “Melissa Depraetere zegt dat ze tegen een miljonairstaks is en dat ze een coalitie wil met de N-VA. Hoe kan een linkse partij zoiets zeggen? Als we rechts en extreemrechts willen bestrijden, dan moeten we links versterken, niet de N-VA achterna lopen. Wij zijn vandaag in Vlaanderen de locomotief op links. En ik reik de hand aan Vooruit, zodat die partij weer van richting kan veranderen”, stelde de PVDA-voorzitter.

Raoul Hedebouw gaf tot slot ook het startschot voor een tournee doorheen het hele land. Op meer dan 150 plaatsen gaat de PVDA in maart en april haar programma voorstellen om verder in dialoog te gaan met de mensen. “We voelen vandaag heel veel steun bij de bevolking. De uitdaging is om die steun op 9 juni om te zetten in stemmen en om de sociale golf verder te versterken”, besluit Raoul Hedebouw.