We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

PVDA wil voldoende budgetten voor slachtoffers van misbruik door de Kerk en vraagt nieuwe onderzoekscommissie naar “Operatie Kelk”

Vandaag wordt het rapport van de onderzoekscommissie naar misbruik in de kerk gestemd. De commissie werd opgestart na de VRT-docureeks Godvergeten. De PVDA zal het rapport steunen, maar benadrukt dat de nodige budgetten vrijgemaakt moeten worden voor de slachtoffers.

donderdag 2 mei 2024

“De onderzoekscommissie heeft goed werk geleverd en veel mensen gehoord”, zegt Maria Vindevoghel, volksvertegenwoordiger voor de PVDA en rapporteur voor de commissie. “De getuigenissen van de slachtoffers zijn hard binnengekomen. Tegelijk hebben we vastgesteld dat de kerk nog altijd het doofpotsysteem ontkent. Ze neemt nog altijd geen verantwoordelijkheid op voor de erkenning van de slachtoffers.” 

De linkse partij merkt ook op dat nog niet alle vragen beantwoord zijn. “We weten nog onvoldoende wat er precies misgelopen is bij ‘Operatie Kelk’, stelt Maria Vindevoghel. “Daarom is het essentieel dat er een nieuwe onderzoekscommissie komt.”

Toch steunt de PVDA het rapport: “Er zijn een hele reeks belangrijke en positieve aanbevelingen opgenomen voor de slachtoffers van historisch en acuut geweld”, aldus Vindevoghel.

“We zullen er in de komende legislatuur een punt van maken dat de nodige budgetten er komen en dat de beloftes gemaakt aan de slachtoffers waar gemaakt worden. Anders zijn deze aanbevelingen waardeloos. En we hebben al gezien bij de onderzoekcommissie rond de aanslagen dat net daar, bij het vergoeden van slachtoffers, het schoentje vaak knelt”, besluit Maria Vindevoghel.