We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

“Reactie Ben Weyts op topman onderwijsinspectie is minister onwaardig”

De PVDA hekelt de aanval van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op de topman van de onderwijsinspectie, nadat die aan het licht bracht dat het kabinet van Weyts druk uitoefent op de inspectiedienst. Deze onthullingen, inclusief het achterhouden van rapporten en manipulatie van persberichten, vormen een ernstige aantasting van de onafhankelijkheid van de inspectiedienst en zijn beneden alle peil. 

vrijdag 29 maart 2024

Kim De Witte, Vlaams volksvertegenwoordiger voor de PVDA, reageert verontwaardigd: “Wij vinden dit bijzonder ernstig. Wie de kwaliteit van onderwijs echt belangrijk vindt, moet de inspectie in alle onafhankelijkheid laten werken in plaats van tussen te komen wanneer de boodschap niet bevalt.” 

Dat de minister bovendien natrapt door te zeggen dat de topman maar een winkel of een kapperszaak moet beginnen als hij onafhankelijk wil kunnen werken, vindt De Witte stuitend. “De reactie van Ben Weyts is een minister onwaardig. Hij zou de eerste verdediger moeten zijn van de onafhankelijkheid van de onderwijsinspectie. In plaats van zo uit te halen zou Weyts beter hand in eigen boezem steken.”

De onderwijsinspectie kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. “De dienst kan een objectief beeld geven van de situatie op het terrein en van de impact van het beleid,” gaat De Witte verder, “maar ze werd jarenlang verwaarloosd door de Vlaamse regering. Een kwart van de scholen heeft in tien jaar geen inspectie meer gehad, ook al vindt er nu een kleine inhaalbeweging plaats. Maar dat heeft weinig zin als ze haar werk niet onafhankelijk kan uitvoeren.”

De topman van de onderwijsinspectie is de zoveelste persoon in een rij van onderwijsexperts die door de minister worden gepareerd, omdat ze kritiek hebben op zijn beleid. Het is al langer bekend dat Ben Weyts liever naar anderen wijst dan naar zijn eigen houding te kijken. “Deze minister heeft de afgelopen jaren liever gecommuniceerd boven de hoofden van mensen en ballonnetjes in de pers opgelaten dan de problemen in het onderwijs aan te pakken. Sterker nog, door rapporten te blokkeren toont Weyts aan de problemen niet onder ogen te durven komen”, besluit Kim De Witte.