Robin Tonniau (PVDA) wil dat De Wever duidelijkheid vraagt van ArcelorMittal: “Onze staalindustrie is te belangrijk om in de wachtkamer te zetten”
ArcelorMittal kiest ervoor om de installatie van een nieuwe elektrische oven (EAF) in Gent uit te stellen, dat werd bekendgemaakt door de directie. Er is tot op vandaag geen enkele zekerheid of garantie dat de beloofde elektrische oven er daadwerkelijk zal komen. Robin Tonniau, federaal parlementslid voor de PVDA, vraagt premier De Wever om in te grijpen: “Onze staalindustrie biedt werk aan bijna 5.000 mensen in Gent en is cruciaal voor de toekomst van duurzame industrie in Europa. We willen weten waar we aan toe zijn. Duidelijkheid is het minste wat de arbeiders verdienen.”
Geen groene toekomst zonder investeringen
Eind vorig jaar maakte de directie van ArcelorMittal bekend dat de geplande investeringen om groen staal te produceren, on hold werden gezet in Europa. Enkel drie elektrische ovens zouden nog gebouwd worden, waarvan Gent een mogelijke locatie was. Vandaag liet de directie weten dat de geplande opstart van de elektrische oven in Gent, oorspronkelijk voorzien voor 2028, naar de toekomst wordt uitgesteld, zonder concrete planning.
Tegelijkertijd trekken vakbonden in heel Europa aan de alarmbel over de delokalisatieplannen van ArcelorMittal. Naast het verlies van ondersteunende functies die naar India verhuizen, investeert de groep grootschalig buiten Europa en overweegt staal of halffabricaten naar Europa te importeren.
“Het is onaanvaardbaar dat er miljardenwinsten worden geboekt in Europa en in België, maar elders worden geïnvesteerd,” zegt Robin Tonniau. “ArcelorMittal realiseert enorme winst in ons land. Die winsten zijn opgebouwd door de inzet van Belgische werknemers. De winsten moeten dan ook terug geïnvesteerd worden in de toekomst van onze staalindustrie, niet in delokalisatie.”
Tijd voor politieke actie
De PVDA vraagt dat premier De Wever ingrijpt en duidelijkheid eist van ArcelorMittal. “We willen zwart op wit wat de plannen zijn voor Gent. Geen vage beloften, maar concrete engagementen. Onze staalindustrie is te belangrijk om in de wachtkamer te zetten. De toekomst van de industrie mag niet afhangen van aandeelhouderslogica. Na Van Hool en Audi kunnen we ons geen nieuwe kaalslag permitteren, aldus Tonniau.”