We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

“Rode kaart voor Europese besparingsregels”: PVDA voert actie aan Europese top

Vanmorgen voerde de PVDA actie aan de Ghelamco Arena in Gent. Daar komen vandaag en morgen de Europese Ministers van Financiën samen. Op de agenda staan onder meer de nieuwe Europese begrotingsregels die Europa een harde besparingskuur willen opleggen. De PVDA vindt die asociaal en wil dat de Belgische regering de regels blokkeert.

vrijdag 23 februari 2024

Leden van de PVDA achter een spandoek tijdens een actie tegen de Europese besparingsregels

Met scheidsrechterfluitjes en rode kaarten riep de PVDA vanmorgen de Europese ministers van Financiën op het nieuwe besparingspact niet goed te keuren.

“Wij vragen dat België de rode kaart trekt voor deze regels. Minstens 27 miljard euro extra besparen op pakweg pensioenen, zorg of onderwijs? Dat kan onze maatschappij gewoon niet aan. De openbare diensten zitten nu al op het tandvlees”, zegt Marc Botenga, Europees parlementslid voor de PVDA.

De PVDA ziet een kans om de regels tegen te houden. Niet alleen is België bij de zwaarst getroffen landen, maar België zit ook de Raad voor en socialisten en groenen, vier van de zeven regeringspartijen, beweren tegen de nieuwe regels te zijn. Gezien een deel van deze regels met unanimiteit door de Europese ministers moet goedgekeurd worden, beschikt België dus over een vetorecht.

De PVDA wil dat de Belgische regering dat vetorecht ook effectief uitoefent. “Op een moment dat we enorme investeringen nodig hebben in het openbaar vervoer, in infrastructuur, in onderwijs en zorg, moet de federale regering haar verantwoordelijkheid nemen. Deze besparingen zouden een drama zijn voor ons land. Het is onvoorstelbaar dat groenen en socialisten dat willen laten passeren”, aldus Marc Botenga.

Als alternatief stelt de linkse partij voor om Europese obligaties uit te geven en een rechtvaardig belastingbeleid in te voeren om meer inkomsten te garanderen.