Schrappen welvaartsaanpassing kost gepensioneerden tot tot 1.768 euro
De regering-Arizona wil de welvaartsaanpassing van de pensioenen van 1,6 miljoen gepensioneerden tot 2030 schrappen. “Een gepensioneerde met een gemiddeld pensioen verliest zo tot 1.768 euro,” rekende Kim De Witte, pensioenspecialist en Kamerlid voor PVDA, uit.
Wat staat er op het spel?
Sinds 2007 voorziet een koninklijk besluit in een jaarlijkse welvaartsverhoging van 2 procent voor pensioenen die vijf of vijftien jaar geleden zijn ingegaan. Die verhoging is geen indexering, maar een structurele aanpassing aan de stijgende welvaart in ons land.
“Het is een manier om ervoor te zorgen dat ook gepensioneerden mee profiteren van de economische groei waarvoor zij decennialang hebben gewerkt”, legt De Witte uit. “Sinds 2009 werd deze maatregel tijdelijk on hold gezet, omdat ze vervangen werd door de welvaartsenveloppe. De enveloppe bedroeg een som geld die de vakbonden en werkgeversorganisaties konden spenderen aan de verhoging van de pensioenen en andere uitkeringen. De Arizona-regering heeft deze enveloppe echter afgeschaft én tegelijkertijd beslist om het oude mechanisme uit 2007 niet opnieuw in werking te stellen. Resultaat: een volledige schrapping van de welvaartsaanpassing.”
Wat is het verschil met indexering?
Indexering volgt de levensduurte: wanneer de prijzen in de winkelkar stijgen, worden de pensioenen aangepast. Vroeger één maand na het overschrijden van de spilindex, door de index-rem die de Arizona-regering invoert zal dat pas gebeuren drie maanden na het overschrijden ervan.
Welvaartsaanpassing volgt de stijging van de algemene rijkdom: als het land rijker wordt, moeten ook de pensioenen stijgen, anders verliezen gepensioneerden jaar na jaar aan koopkracht.
“Zonder die welvaartsaanpassing blijft het pensioen stilstaan. De kloof tussen werkenden en gepensioneerden wordt zo elk jaar groter. Nochtans hebben gepensioneerden de basis gelegd voor de toename aan rijkdom in het land”, reageert De Witte.
Wat kost dit de gepensioneerden?
Volgens het gemeenschappelijk vakbondsfront raken de besparingen 1,6 miljoen gepensioneerden en moeten ze de regering tegen 2030 maar liefst 380 miljoen euro opleveren. Wie dit jaar rekende op een welvaartsaanpassing verliest tegen het einde van deze ‘tijdelijke’ maatregel, in 2030, een volledig pensioen.
Enkele voorbeelden:
Wie in 2025 recht had op een welvaartsaanpassing (gemiddeld pensioen 1.700 euro bruto):
Na 1 maand: 34 euro verlies
Na 1 jaar: 442 euro verlies
Op het einde van de maatregel (2030): 1.768 euro
Wie pas in 2026 zou genieten van de aanpassing, verliest tegen 2030 nog steeds 1.360 euro. Wie in 2027 zou genieten van de aanpassing, verliest 952 euro. In 2028, verlies van 544 euro. In 2029, verlies van 136 euro.
“Gepensioneerden die jarenlang hebben gezwoegd, onze economie hebben opgebouwd, mogen nu fluiten naar hun welvaartsaanpassing. Het waren zij die samen met hun actieve collega’s deze rijkdom hebben opgebouwd. Met een streep door dit Koninklijk besluit ontneemt de regering het recht op een eerlijk deel van die rijkdom”, besluit De Witte.