Steeds meer psychiatrische patiënten onterecht in woonzorgcentra door plaatstekort
De psychiatrische verzorgingstehuizen (PVT’s) zitten overvol. Dat blijkt uit cijfers die Lise Vandecasteele, Vlaams parlementslid voor de PVDA, opvroeg bij minister voor Welzijn Hilde Crevits (cd&v). Daardoor komen steeds meer psychiatrische patiënten terecht in woonzorgcentra.
“Het is de Vlaamse regering die de capaciteit van de PVT’s structureel heeft afgebouwd”, zegt Lise Vandecasteele. “Woonzorgcentra zijn echter niet voorzien om deze patiënten met een psychiatrisch profiel adequaat op te vangen. Dit leidt tot gevaarlijke situaties voor de patiënten zelf, hun medebewoners en het personeel.”
Uit de cijfers blijkt dat de Vlaamse regering op tien jaar tijd het aantal plaatsen in psychiatrische verzorgingstehuizen met 10% heeft afgebouwd. “Bovendien liggen de nog bestaande verzorgingstehuizen overvol. Bijna de helft van de tehuizen vangt meer patiënten op dan dat ze beschikbare bedden hebben”, reageert Vandecasteele fel. “Het is de Vlaamse regering die dan uit noodzaak geregeld heeft dat deze patiënten met een zwaar psychisch profiel dan maar moeten verhuizen naar lokale woonzorgcentra.”
Het is door signalen van zorgverstrekkers in woonzorgcentra dat Vandecasteele de situatie in de gaten kreeg. “Steeds meer zorgverleners in woonzorgcentra geven aan dat zij steeds meer bewoners opvangen met een psychiatrisch profiel. De Vlaamse regering stuurt deze patiënten nu door, maar maakt niet de nodige middelen vrij voor extra opleidingen, vormingen of meer personeel.”
Volgens Vandecasteele leidt dit alles tot een onveilige situatie in de betrokken woonzorgcentra. “Zonder extra ondersteuning zet de overheid het personeel nog meer onder druk en biedt zij ouderen met psychiatrische problemen niet de nodige zorg aan.”