We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

“Stop de uitlevering van Julian Assange”

Peter Mertens, algemeen secretaris van de PVDA en federaal volksvertegenwoordiger, roept de Belgische regering op om de uitlevering van journalist en klokkenluider Julian Assange tegen te houden.

dinsdag 20 februari 2024

“Wij vragen de Belgische regering om druk te zetten bij het Verenigd Koninkrijk om Julian Assange niet aan de Verenigde Staten uit te leveren. We stellen voor dat Assange politiek asiel krijgt in België, indien hij ons land daarom verzoekt. Het zijn degenen die oorlogsmisdaden begaan die vervolgd moeten worden, niet degenen die deze misdaden aan het licht brengen”, aldus Peter Mertens.

Vandaag en morgen vindt in Londen het proces plaats dat het laatste beroep zal behandelen van Julian Assange tegen zijn uitlevering aan de VS. Assange wordt al sinds 2010 vervolgd door de VS omdat hij informatie publiceerde over de oorlogsmisdaden van de VS in Irak en Afghanistan, die de Amerikaanse regering geheim wil houden.

Als hij uitgeleverd wordt, riskeert hij een gevangenisstraf van 175 jaar – een doodsvonnis voor Assange, die sinds zijn opsluiting in Belmarsh fysiek en mentaal erg afgetakeld is. Assange riskeert in de VS een behandeling die gelijkstaat aan marteling of mishandeling, bevestigt Alice Jill Edwards, speciale rapporteur van de Verenigde Naties inzake foltering. Zij roept de Britse regering op om de uitlevering van Julian Assange te stoppen.

De PVDA klaagt de zaak van Assange al jaren aan, zowel binnen als buiten het parlement. De linkse partij veroordeelt zijn behandeling, die in strijd is met de rechtsstaat, en zijn vervolging, die een bedreiging vormt voor de persvrijheid. Zijn mogelijke uitlevering en veroordeling zet volgens Peter Mertens “een nieuwe standaard voor het criminaliseren van journalistiek wereldwijd”.