“Vlaams klimaatplan gaat ver onder de lat”, PVDA vraagt duidelijkheid
De Vlaamse regering gaat onder de lat met haar klimaatplan. Dat is volgens de PVDA het enige dat helder is na de persconferentie waarop de regering gisteren nieuwe maatregelen aankondigde, gezien het plan nog niet werd overgemaakt aan het parlement. “Op basis van wat we in de pers kunnen lezen is er niets duidelijk: niet of de energiefactuur zal stijgen of dalen, niet welke impact de maatregelen van de regering zullen hebben en al helemaal niet of er nu eindelijk ambitie komt voor ons openbaar vervoer als hefboom voor het klimaat”, reageert fractieleider Jos D’Haese. De PVDA vraagt dat de regering het klimaatplan onmiddellijk overmaakt aan het parlement om het debat ten gronde te kunnen voeren.
Op zondag 6 juli maakte de Vlaamse regering, meer dan een jaar te laat, haar nieuwe klimaatplan bekend. Daarin maakt de regering een duidelijke keuze: tegen 2030 wil het de uitstoot met slechts 40 procent doen dalen, net als de vorige Vlaamse regering. Ons land is nochtans verplicht om 47 procent te halen en wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat zelfs dat onvoldoende is. “Opnieuw breekt klimaatminister Melissa Depraetere haar belofte”, zegt D’Haese. “Bij haar aantreden had die nog beloofd om beter te doen dan de vorige regering, maar vandaag blijkt dat ze gewoon doorgaat met business as usual: te lage doelstellingen, zonder de garantie dat die gehaald zullen worden.”
Doordat het nieuwe klimaatplan nog niet publiek werd gemaakt, zelfs niet voor parlementsleden, is er nog veel onduidelijkheid. Zeker over de impact op de energiefactuur. “De regering beweert dat ze met de taxshift van elektriciteit naar gas de totale energiefactuur niet zal doen stijgen”, zegt D’Haese. “Maar ze vergeet daarbij wel te vermelden dat de middelen daarvoor afkomstig zijn van een Europese taks die de gasfactuur nog eens met honderden euro’s omhoog zal jagen. Wat het uiteindelijke effect zal zijn voor de burger is volstrekt onduidelijk.” Volgens de PVDA is het niet uit te sluiten dat de factuur zal stijgen voor gezinnen die op gas verwarmen.
De PVDA mist ook op heel wat andere vlakken ambitie van de regering, met name voor het openbaar vervoer. “Investeringen in meer en betere dienstverlening, zoals we op veel plaatsen in het buitenland zien, kunnen echt een verschil maken voor het klimaat”, zegt D’Haese. “Maar de Vlaamse regering laat De Lijn verder rijden met een handrem op. Ook op vlak van investeringen in hernieuwbare energie en ondersteuning bij renovaties breekt Depraetere geen potten. Wij vragen dan ook dat de regering haar klimaatplan, met de becijfering van de maatregelen, onmiddellijk overmaakt aan het parlement om een grondig debat te kunnen voeren.”