Peter Mertens geeft fakkel voorzitterschap door op congres

Peter Mertens geeft in december de fakkel door als partijvoorzitter. (Foto Christophe De Muynck)

Op 5 december zal de PVDA een nieuwe voorzit(s)ter verkiezen op haar statutair congres. Peter Mertens kondigt aan zich niet opnieuw kandidaat te stellen en de fakkel te willen doorgeven. Mertens was dertien jaar lang voorzitter van de marxistische partij, en wierp zich op als de architect van de partijvernieuwing. Van een kleine partij groeide de PVDA uit tot een betekenisvolle politieke factor in het geheel van het land.

“Ik blijf aan boord, hoor”, zegt Mertens lachend. “Maar het is tijd dat een andere kapitein het stuur neemt. Ik wil graag tijd vrijmaken om me toe te leggen op strategische kwesties, en de verdere uitbouw van de partij.”

Onder leiding van Peter Mertens groeit ‘complexloos links’ van een partij met 80 afdelingen en 800 leden naar 400 afdelingen en 24.000 leden. De partij werpt zich op als ‘partij van de werkende klasse’. “Aan een piket heb je negen kansen op tien om de PVDA tegen te komen”, noteerde een beurskrant onlangs. De partij weegt steeds meer op de sociale strijd in ons land, en werpt zich op als locomotief op links met solide dossiers. In 2018 behaalt de partij 169 lokale mandaten, en het jaar daarop behaalt de PVDA 43 zetels in de verschillende parlementen van ons land.

 

leden

afdelingen

kiezers

parlements-
leden

lokale mandatarissen

2003

800

80

20.825

-

5

2008

2.800

120

56.157

-

15

2015

8.500

280

251.276

8

52

2021

24.000

400

584.621

43

169

De vernieuwingsbeweging van de PVDA start in 2004, na de desastreuze verkiezingsuitslag van het jaar voordien. Op het Vernieuwingscongres van 2008 wordt Peter Mertens een eerste keer verkozen als partijvoorzitter. Zijn mandaat wordt op het Solidariteitscongres van 2015 verlengd.

Een overzichtsartikel, dat de vernieuwingsbeweging volgt via citaten uit de pers, vind je hier.

Naast voorzitter wordt Peter Mertens ook als auteur bekend. In 2012 stoot Hoe durven ze? door naar de eerste plaats in de non-fictielijsten. Het boek wordt het tweede meest verkochte politieke boek ooit in ons land. Later volgen Graailand (2016) en Ze zijn ons vergeten (2020), dat ondertussen in zeven talen is verschenen.

De verkiezing van een nieuwe Nationale Raad, dat is de hoogste partijleiding, en van een nieuwe voorzitter, vindt bij PVDA om de vijf jaar plaats in de schoot van een statutair congres. Op de slotzitting van het Eenheidscongres op zondag 5 december zullen de congresafgevaardigden een nieuwe voorzit(s)ter kiezen. De kandidaturen kunnen worden ingediend tot en met dinsdag 23 november.

“In het vaak stormachtige politieke landschap hebben we een stabiele en sterke partij opgebouwd die op korte tijd sterk is gegroeid”, aldus Mertens. “Ik ben heel content dat er een nieuwe generatie marxisten kandidaat is voor de Nationale Raad, met veel jongeren en met meer arbeidsters en arbeiders dan ooit. We hebben een sterke eenheid rond ons socialistisch project, en ook een levendige eenheid in heel het land. Als ik naar Verviers ga, dan ga ik naar een afdeling van de PVDA. Dan ben ik daar niet op bezoek, ik ben daar gewoon thuis. De nieuwe voorzitster of voorzitter zal in de eerste plaats een marxist en internationalist zijn, en zal met een sterke ploeg kunnen verder bouwen op de fundamenten die er nu zijn. Dat komt helemaal goed.”