Peter Mertens (PVDA) over Proximus: "Werkgelegenheid moet voor winsten komen"

Foto Belga.

PVDA-voorzitter Peter Mertens reageert op de aankondiging dat er herstructureringen zouden kunnen komen bij Proximus: "Digitalisering moet leiden tot het verlichten van werk, niet tot het afschaffen ervan. Werkgelegenheid moet voor winsten komen."

Peter Mertens: "Proximus maakte de laatste 10 jaar meer dan 7 miljard euro winst. Vandaag wil het 2.000 jobs schrappen in naam van de ‘digitalisering’ en de ‘competitiviteit’ ... Dat is onaanvaardbaar, zeker omdat het bedrijf nog voor 53% in handen van de staat is. Digitalisering moet leiden tot het verlichten van werk, niet tot het afschaffen ervan. Werkgelegenheid moet voor winsten komen."

Volgens de PVDA heeft Proximus meer dan genoeg middelen om te investeren. CEO Dominique Leroy krijgt elk jaar 937.000 euro. Twee jaar geleden klaagde ze nog dat ze minder verdient dan andere CEO’s. Het is daar dat we het geld moeten zoeken.

Peter Mertens: ""Het beleid van de opeenvolgende regeringen faalt duidelijk. Ze privatiseren Proximus geleidelijk aan en willen het laten functioneren als een privébedrijf en dit is het gevolg. De zogenaamde politiek van "jobs jobs jobs" is eigenlijk een politiek van cadeaus aan de grote aandeelhouders. Het leidt niet tot duurzame werkgelegenheid."

Dit moet en kan anders. De PVDA betuigt al haar steun aan de werknemers van Proximus.