Peter Mertens: “PVDA wordt nu al 266 dagen genegeerd. Het is genoeg geweest”

Foto: Solidair

“De politieke crisis duurt 266 dagen, en het is 266 dagen dat de PVDA uitgesloten wordt. De voorzitters van de tien traditionele partijen hebben er nu bij het koningshuis op aangedrongen dat de PVDA, de enige nationale partij van het land, niet uitgenodigd zal worden bij de koning. Dat is ongezien. Wat een laag politiek spelletje. Daarmee worden meer dan een half miljoen kiezers uit alle drie de regio’s van het land genegeerd. En daarmee wordt vooral ook het krachtige sociale signaal van de verkiezingen genegeerd. Zo kan het niet langer.”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

Grote mars in Brussel voor een andere politiek

“Als men niet wil luisteren naar de gewone man en vrouw, dan moeten we nog duidelijker spreken. Wij willen geen nieuw rondje van politici die nog eens rond hun eigen navel dansen. Wij willen een andere politiek. Wij willen degelijke pensioenen, eerlijke belastingen, minder ministers en meer samenwerking. Vier op vijf Belgen wil dat de minimumpensioenen opgetrokken worden naar 1500 euro netto. Vier op vijf wil een miljonairstaks. Vier op vijf Belgen is tegen de splitsing en wil meer eenheid in plaats van het verspillende vecht-federalisme. Mensen willen dat er geluisterd wordt. Wij roepen iedereen op om op 1 maart naar Brussel te komen, in onze mars voor een andere politiek.”, aldus Mertens.

Negen maanden lang constructief opgesteld

“Wij hebben een fractie van twaalf mensen in het federale parlement. Negen maanden lang hebben wij ons constructief opgesteld. Wij hebben de voorlopige twaalfden mee gestemd, wij hebben elk sociaal voorstel op haar waarde beoordeeld. Wij hebben er vanuit de oppositie zelf voor gezorgd dat er een noodfonds wordt opgericht voor de zorgsector. Dat is de enige concrete sociale maatregel die in negen maanden is genomen.”, zegt Mertens. “Maar wat stellen wij vast? Dat de tien traditionele partijen helemaal niet geïnteresseerd zijn. Dat geen enkele van de acht formateurs ons ook maar heeft gehoord. Dat wij compleet genegeerd worden door de establishmentspartijen, en dat men die negatie ‘democratisch’ durft te noemen. Dat wij een burgerwet hebben ingediend om het minimumpensioen op te trekken naar 1500 euro netto, samen met 150.000 burgers, en dat het parlement voorlopig weigert om over die wet te discuteren. Het is te gek voor woorden. En het is genoeg geweest.”

De schoolbel heeft geluid maar de kinderen vechten verder op de speelplaats

“Blijkbaar lijkt het einde in zicht te komen. De ezels stampen naar elkaar en we geraken geen stap verder. Op 26 mei heeft de bevolking een krachtig sociaal signaal gegeven. Nooit hebben de traditionele partijen meer verloren. Maar ze doen gewoon verder. De schoolbel heeft geluid, maar de kinderen zijn niet in de klas gekomen. Integendeel, 266 dagen later zijn ze blijkbaar nog steeds aan het vechten op de speelplaats. Misschien moet de schoolbel dan maar een tweede keer geluid worden. Dat is niet het ideale scenario, maar de politieke verrotting die men aan het organiseren is is dat ook niet. Hoe hard moeten we de bel luiden opdat het signaal gehoord wordt? Dat is de vraag. Hele hard zo blijkt, om een signaal voor meer democratie en minder arrogantie, een signaal voor meer eenheid en minder splitsing, en een signaal voor meer pensioenen en zorg te laten horen. Afspraak alvast op 1 maart in Brussel!”

 


2 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Alex Somers
  heeft gereageerd 2020-02-22 10:35:44 +0100
  Ik zal er zijn op 1 maart.
  Alex
 • Bas Heijermans
  heeft gereageerd 2020-02-20 17:47:55 +0100
  Ik vind het schandalig dat een koning die staatshoofd over ALLE Belgen selectief te werk gaat en enkel partijen uitnodigt die zijn dotatie garanderen. Waarom hebben we een koning als die enkel oor heeft naar een deel van de Belgen?
  Waarom nodigt die de NVa wel uit? Een anti-Belgische partij die de koning zelfs niet eens aanvaard als staatshoofd, die worden wel gehoord. Maar we blijven optimistisch want de PVDA heeft reeds bewezen goed te kunnen besturen en mensen vergeten dat niet.

We hebben jouw steun nodig