Positief advies over eerlijke tax shift van de Toekomstcoalitie in Zelzate

Foto: Pascal Dobbelaere.

Groot nieuws uit het kleine Zelzate, waar PVDA en Vooruit samen besturen. Op 3 juni buigt de Raad van State zich over het belastingreglement van de gemeente. Daarin worden de lasten verlaagd voor de inwoners en zelfstandigen van Zelzate, in ruil voor een hogere bijdrage van de grote bedrijven in de gemeente. De auditeur van de Raad van State verleende vorige week een gunstig advies over die eerlijke tax shift.

Inzet van het proces is de aanpassing van de bestaande oppervlaktebelasting van het Vooruit-PVDA-gemeentebestuur. Die kost dertig grote bedrijven sinds 2020 samen een bedrag van 487.000 euro extra per jaar. Daarmee verlaagde de gemeente de factuur van zeshonderd kleine zelfstandigen en KMO’s twee jaar geleden al met 100 euro. Vanaf dit jaar halveert de gemeente haar milieubelasting van 55 naar 27,5 euro voor alle gezinnen, en die taks gaat in 2024 helemaal op de schop.

Die verschuiving kost de bedrijven amper 0,09% van hun winsten. Het gaat dus om bedragen die zij amper voelen, maar ook dat bleek een brug te ver voor ondernemersorganisatie Voka, en voor de multinationals ArcelorMittal, Jan De Nul en Rain Carbon. Zij trokken naar de rechtbank om de aangepaste belasting te laten vernietigen, maar het lijkt er steeds meer op dat de gemeente het pleit zal winnen. De auditeur van de Raad van State adviseerde vorige week gunstig over het Zelzaatse belastingreglement, en dat advies wordt doorgaans gevolgd. Concreet: de kans op een uitspraak in het voordeel van de inwoners en de zelfstandigen van Zelzate wordt dus steeds groter.

Dirk Goemaere en Steven De Vuyst.Volgens Dirk Goemaere, schepen van Financiën in Zelzate, valt het belang van de rechtszaak niet te onderschatten. “Deze zaak toont waar een echt links bestuur voor staat: de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Daar strijden wij voor, in het belang van de inwoners en zelfstandigen van onze gemeente. Het is een juridisch gevecht geworden, een strijd van David tegen Goliath, maar we hebben altijd geloofd dat we dit konden winnen. Daar zijn we vandaag meer dan ooit van overtuigd.”

Goemaeres collega-schepen Steven De Vuyst, tevens federaal parlementslid, vult aan: “Het ziet er inderdaad goed uit maar we zijn er nog niet, want de Raad van State moet zich nog uitspreken. Het is ook niet zo dat de bedrijven massaal Zelzate zal ontvluchten bij een vonnis in ons voordeel, helemaal niet. Als gemeente voeren we een heel redelijke verschuiving van de lasten in. De bedrijven voelen die amper, maar zeker in tijden van crisis scheelt het voor veel mensen een slok op de borrel. Dit is gewoon een kwestie van goed links bestuur waarbij Vooruit en PVDA elkaar hebben gevonden.”