PVDA: “Afvloeiingen bij VDAB staan haaks op tewerkstellingsbeleid”

Foto Belga.

De linkse oppositiepartij PVDA veroordeelt sterk de besparingen bij de VDAB, waar minister Somers (Open VLD) 419 jobs wil schrappen. “Deze regering heeft de mond vol van tewerkstellingsbeleid en activering maar begint wel met het schrappen van 419 jobs bij de VDAB. Begrijpe wie begrijpe kan”, zegt Jos D’Haese fractieleider voor PVDA in het Vlaams parlement. De PVDA wil uitleg van minister Somers. “De regering beloofde 120.000 jobs maar er zijn er voorlopig vooral verdwenen. Hoe de regering toch voor die extra jobs zal zorgen is stilaan volstrekt onduidelijk”. De PVDA veroordeelt ook de besparingen bij andere agentschappen zoals de Vlaamse Milieumaatschappij.

De PVDA vindt het onbegrijpelijk dat er vooral jobs verdwijnen in de arbeidsbegeleiding. “Begeleiding is cruciaal om mensen aan het werk te helpen. Deze maatregel zal dubbel nefast zijn voor de tewerkstelling. Er verdwijnen niet alleen 419 jobs, maar er wordt ook bespaard op arbeidsbegeleiding”, zegt D’Haese. “Digitalisering moet menselijk maatwerk vervangen”, gaat D’Haese verder. “Het lijkt erop dat deze regering ook de taken van de VDAB, toch een kerntaak van de overheid, wil uitbesteden aan de privé”, aldus D’Haese. “Dat zal de dienstverlening allesbehalve verbeteren”.

Ook bij Agentschap Wegen en Verkeer, de Vlaamse milieumaatschappij en andere milieu en energie-agentschappen verdwijnen er jobs. “In plaats van de dienstverlening en de werking van overheidsagentschappen te versterken, breekt Somers die volledig af”, stelt D’Haese. “Er zijn de laatste jaren al erg veel jobs verdwenen bij overheidsdiensten, het is niet meer houdbaar om het personeelsbestand daar nog verder te verlagen”, zegt D’Haese. “We kunnen niet blijven meer doen met almaar minder”, reageert de Vlaams Milieumaatschappij. “Daar zie je de kern van het probleem. De mensen van de VMM zeggen nu al dat ze op hun tandvlees zitten”, zegt D’Haese. De PVDA vraagt dat minister Somers de afvloeiingen voorlopig terugdraait en het overleg met de betrokken agentschappen opstart.


3 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Danny Bogemans
  heeft deze pagina gevolgd 2019-12-03 14:33:11 +0100
 • Grietje Dewaele
  heeft gereageerd 2019-11-28 17:19:27 +0100
  Werkloosheid is denk ik reeds big business. Nu al worden werklozen doorgestuurd naar ondernemingen als Skills Builders (familiebedrijf die jaar na jaar meer omzet draait) alwaar ze volop moeten leren hoe te solliciteren. Loopbaanbegeiding noemt men het…
 • Jeroen Taverniers
  heeft gereageerd 2019-11-28 13:30:44 +0100
  Eigenlijk zijn we al lang bankroet. Er is geld, alleen niet in de juiste handen. Als je optelt hoeveel menselijk kapitaal er eigenlijk is zouden allemaal een stap vooruit kunnen zetten. Voor de luxe sector boomt, Louis Vuitton Moët Hennesy maakte 10 miljard euro winst. Ik denk dat mensen niet kunnen vatten hoeveel winst dit eigenlijk, een miljard euro is zodanig veel dat je het niet kan vatten.
  Dat men dan bij de VDAB banen wil schrappen is opmerkelijk als men de tewerkingsgraad wil verhogen. Het past misschien in de visie van de werkloosheid te beperken met de boodschap: Trek u plan. Of wil men de menselijke aanpak afschaffen en puur op data mensen bestraffen? Privatiseren is zeker af te raden, deze mensen werken met persoonlijke informatie, die hebben een verantwoordelijkheid en vertrouwensband met de mensen.
  Het privatiseren van de overheid is de laatste stap voor alles kan instorten. Door automatisering heeft men de winsten kunnen vergroten, daarna door delokalisatie (met gevolg stagnerende lonen terwijl binnenlandse goederen duurder werden zoals vastgoed met de huidige gevolgen), belastingsverminderen is een rode draad doorheen de tijd, productiviteit van mensen verhogen met gevolg meer zieken, flexibeler werken, en het enigste wat nog overblijft zijn overheidsdiensten om nog rijker mee te worden. Wat gaat men daarna doen, slavernij invoeren?

We hebben jouw steun nodig