PVDA eist dat België opheffing van patenten op Covid-vaccin steunt

Foto Solidair, Sofia Touhami

De federale regering moet duidelijk standpunt innemen vóór het opheffen van de patenten op het Covid-19-vaccin. Dat vraagt de PVDA daags voor een nieuwe belangrijke bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), nu vrijdag 30 april, waar het voorstel steeds meer steun geniet.

De PVDA zal de regering hier donderdag over interpelleren. Daarna volgt een stemming over het Belgisch standpunt.

“Het is tijd dat de regering haar kaarten op tafel legt. De huidige situatie is niet langer houdbaar. Niet bij ons, en al zeker niet in de rest van de wereld. In landen als Brazilië en India speelt er zich een humanitaire ramp af. Het zou misdadig zijn om het voorstel om de patenten op te heffen, te blijven blokkeren”, zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Sofie Merckx.

“Er zit beweging in het dossier. Er hangt een beetje verandering in de lucht”, reageert de nieuwe directeur-generaal van de WTO Ngozi Okonjo-Iweala nu ook de Verenigde Staten overwegen om de patentbescherming voor Covid-vaccins op te heffen. Binnen de WTO ligt een concreet voorstel van India en Zuid-Afrika op tafel dat vandaag de steun geniet van een honderdtal landen. “Tot nog toe hebben ons land en de Europese Unie dit voorstel geblokkeerd. Het is hoog tijd dat de Belgische regering haar standpunt verandert”, reageert Sofie Merckx.

“Dankzij de druk van onderuit zagen we dat sommige partijen alvast van mening beginnen te veranderen. We waren verheugd te vernemen dat minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir het voorstel om de patenten op te heffen nu toch steunt. Volgens haar was dat ook het standpunt van de federale regering. Open Vld-voorzitter Lachaert en MR-minister Wilmès geven echter aan het voorstel niet te steunen. Wat is het nu? Wij willen snel duidelijkheid over het echte standpunt van de Belgische regering”, aldus Sofie Merckx.

De PVDA diende een interpellatie in die nu donderdag gevolgd wordt door een stemming in plenaire zitting van de Kamer. “Met die stemming willen we dat de regeringspartijen hun kaarten op tafel leggen. Wij vragen dat België aanstaande vrijdag op de bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie als individuele lidstaat officieel standpunt inneemt vóór het opheffen van de patenten. Dat zou een belangrijk signaal zijn naar de andere Europese landen toe”, geeft Sofie Merckx aan.

Het is voor de hele wereld belangrijk dat er zo snel mogelijk meer vaccins geproduceerd en verspreid worden. We zijn pas veilig, als iedereen veilig is. Als de productietechnologie ter beschikking wordt gesteld, schatten de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie in dat dit jaar nog 60% van de wereldbevolking gevaccineerd kan worden.

“De regering mag zich niet langer verstoppen achter het excuus dat het opheffen van patenten de problemen hier en nu niet oplost. Experts tonen dat de productie binnen een termijn van zo’n 3 maanden opgestart kan worden. Ons voorstel ligt al van april 2020 op tafel. Had men onmiddellijk opgetreden, dan had de productiecapaciteit vandaag al meer dan dubbel zo groot kunnen zijn”, besluit Sofie Merckx.