We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

PVDA eist medische omkadering voor mensen met hoge PFOS-waarden

De PVDA reageert geschokt op de resultaten van het PFOS-bloedonderzoek in Zwijndrecht en op Linkeroever en eist dringende maatregelen voor de mensen met te hoge waarden. “Negen op de tien omwonenden hebben te hoge waarden in hun bloed”, zegt Jos D’Haese. “Bij zes op de tien deelnemers aan het onderzoek worden de Duitse actielimieten zelfs overschreden. De prioriteit moet nu gaan naar al die mensen met te hoge waarden: wij vragen de aanstelling van gezondheidswerkers in de wijk. Zij kunnen de mensen persoonlijk begeleiden in het minimaliseren van hun blootstelling aan PFAS en een sleutelrol spelen in de best mogelijke medische opvolging, op kosten van 3M.”

dinsdag 26 oktober 2021

Bijna alle 800 omwonenden van chemiebedrijf 3M waarbij de aanwezigheid van PFOS en andere PFAS in het bloed werd onderzocht hebben te hoge waarden in hun bloed. Dat blijkt uit het onderzoek dat het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid vandaag publiceert. “Deze metingen tonen overduidelijk dat de situatie in Zwijndrecht en omstreken bijzonder ernstig is”, zegt Jos D’Haese, fractieleider van de PVDA in het Vlaams parlement. PFOS is gelinkt aan onder meer leverschade, hormoonverstoring en bepaalde kankers.

“3M en de politiek hebben de bevolking de afgelopen maanden proberen sussen”, zegt D’Haese. “3M blijft ontkennen dat PFAS schadelijk zijn voor de gezondheid en Bart De Wever beweerde dat de enige fout in dit dossier is dat er geen grote publiekscommunicatie is gekomen. Die relativering mag nu eindelijk stoppen. Het is tijd voor dringende maatregelen om de volksgezondheid te beschermen, op kosten van de vervuiler.”

De PVDA vraagt dat de prioriteit gaat naar de mensen met te hoge waarden. “De gezondheid van de omwonenden en werknemers is onze eerste bezorgdheid”, zegt D’Haese. “Wij eisen daarom de aanstelling van gezondheidswerkers in de wijken rond 3M, in samenwerking met de lokale huisartsen. Zij kunnen de mensen persoonlijk begeleiden in het minimaliseren van hun blootstelling aan PFAS. Bovendien kunnen ze een sleutelrol spelen in het aanbieden van de best mogelijke medische opvolging. Op kosten van 3M natuurlijk, zij zijn hiervoor verantwoordelijk.”

“Dit onderzoek toont aan dat de vervuiling bijzonder ernstig is en ver reikt”, gaat D’Haese verder. “Het is daarom essentieel dat iedereen in de ruime omgeving van 3M de kans krijgt om zich te laten testen. Ook kinderen onder de 12 jaar en werknemers van 3M en de andere chemiebedrijven en werven in de buurt. En ook mensen die verder wonen dan de arbitraire grens van 3 km die voor dit onderzoek getrokken werd. Zo kan iedereen met te hoge waarden ondersteund worden om de gezondheidseffecten op te volgen en vooral te beperken. Zowel bij 3M als op de Oosterweelwerf moet de verspreiding van PFAS ondertussen zo snel mogelijk gestopt worden.”