PVDA eist onderzoekscommissie na rapport Amnesty International over woonzorgcentra

(Foto Belga)

Vlaanderen schendt de mensenrechten in de woonzorgcentra. Dat zegt Amnesty International in een bikkelhard rapport. De PVDA eist de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie. “Er hebben zich tijdens de eerste golf drama’s afgespeeld in de woonzorgcentra”, zegt Jos D’Haese, fractievoorzitter van de PVDA in het Vlaams parlement. “En de lessen daaruit zijn nog steeds niet getrokken.” 

“Van maart tot oktober 2020, tijdens de eerste periode van de Covid-19-uitbraak, hebben de Belgische autoriteiten de mensenrechten geschonden van bewoners van woonzorgcentra.” Amnesty International spaart de politieke verantwoordelijken niet in haar rapport over het drama in de woonzorgcentra tijdens de eerste golf. “Onder meer het recht op leven, het recht op gezondheid en het verbod op discriminatie werd met voeten getreden.”

De PVDA eist daarom – opnieuw – de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie in alle regionale parlementen.

“Na de eerste golf vroegen we meteen voor de oprichting van zo’n onderzoekscommissie”, zegt Jos D’Haese, fractievoorzitter van de PVDA in het Vlaams parlement. “In de plaats daarvan kwam er een ‘ad hoc’-coronacommissie, met veel minder bevoegdheden.”

Meerderheid en een groot deel van de oppositie gooiden het op een akkoordje om de politieke verantwoordelijkheid voor wat er was misgelopen onder de mat te vegen

“Daar gooiden de meerderheid en een groot deel van de oppositie het op een akkoordje om de politieke verantwoordelijkheid voor wat er was misgelopen onder de mat te vegen.”

“De commissie weigerde ook om aan te bevelen dat er snel extra personeel bij moest komen in de woonzorgcentra. En de onderhandelingen over het sociaal akkoord, waar volgens de commissie snel werk van moest worden gemaakt, zitten vandaag helemaal in het slop.”

Tijdens de eerste golf werd het zorgpersoneel zonder wapens naar de oorlog gestuurd. Vandaag zijn er wel mondmaskers en handschoenen, maar ontbreken de reservisten: extra personeel.

Dat Wouter Beke (CD&V) op het rapport reageert dat de lessen uit de eerste golf getrokken zijn, stuit de PVDA dan ook tegen de borst.

“Tijdens de eerste golf werd het zorgpersoneel zonder wapens naar de oorlog gestuurd”, zegt Lise Vandecasteele, huisarts en Vlaams parlementslid voor de PVDA. “Vandaag zijn er wel mondmaskers en handschoenen, maar ontbreken de reservisten: extra personeel.”

“De mensen in de zorg zijn uitgeput en staan op kraken. Steeds meer mensen overwegen om de sector te verlaten. Maar er verandert niets aan de structurele onderwaardering en onderfinanciering van de sector. En de verantwoordelijken daarvoor zijn opnieuw dezelfden: Wouter Beke en de hele Vlaamse regering.”

Hoe is het mogelijk dat de regering het zorgpersoneel zo in de steek heeft gelaten? Op dat soort vragen moet er nu een antwoord komen

De PVDA vindt dat een echte parlementaire onderzoekscommissie de zaak nu grondig moet uitzoeken.

“Wat is de impact van de jarenlange onderfinanciering van de sector geweest? Was de schending van mensenrechten waar Amnesty International het over heeft in haar rapport te vermijden geweest met meer politieke daadkracht? Hoe is het mogelijk dat de regering het zorgpersoneel zo in de steek heeft gelaten? Op die vragen moet er nu een antwoord komen”, zegt D’Haese.

“Maar vandaag moeten er vooral ook oplossingen komen: meer handen aan het bed in de zorg, regelmatige preventieve testing en een herwaardering van het zorgpersoneel. Daarnaast is er nood aan een sociaal akkoord met voldoende middelen: 1,4 miljard euro in plaats van de 538 miljoen die nu is vastgelegd.”


3 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Eddy Lauwers
  heeft gereageerd 2020-11-22 17:22:10 +0100
  Mijn 89 jarige moeder verblijft in het wzc “De Vlietoever” te 2880 Wintam. Ik heb zelf kunnen zien hoe er gewaakt wordt over het naleven van de corona maatregelen. Iedere bezoeker moet zich vooraf melden, vervolgens een verklaring op eer invullen en ondertekenen dat hij (zij) niet covid-19 besmet is. De bezoekers dienen net als het verzorgend personeel een drielagig chirurgisch mondneusmasker te dragen. Als moeder naar toilet moet duwt zij op een belletje en komt een zorg-kundige haar recht helpen uit de zetel en begeleiden met de rollator naar de badkamer en terug. Na een TIA kan moeder enkel nog vloeibaar voedsel eten. Ook daar werd onmiddellijk voor gezorgd.
  Ik ben dan ook blij dat het wzc van mijn moeder in niets lijkt op wat in het rapport van Amnestie Intl wordt beschreven.
  Dat het zorgpersoneel te weinig wordt getest op covid-19, wat door het Vlaams Agentschap voor de Zorg dient te gebeuren, kan ik beamen. Tijdens de tweede corona golf is het SARS-CoV-19 virus in het wzc kunnen binnendringen en zijn een aantal bejaarden, waaronder mijn moeder, besmet geraakt. Gelukkig is mijn moeder a-symptomatisch gebleven. Enkele minder fortuinlijke bewoners zijn spijtig genoeg overleden. Vlaamse minister voor de zorg en volksgezondheid Wouter Beke gaat nu 50 sneltests per wzc bezorgen. Voor een wzc met 81 bewoners en tal van ergotherapeuten, zorg- en verpleegkundigen is dat m.i. veel te weinig. Wouter Beke laat het zorgpersoneel volledig in het ongewisse als het gaat over betere remuneratie en extra personeel, dat het zorgpersoneel in de ziekenhuizen, waarvoor de federale overheid bevoegd is, wel krijgt. Als dit blijft aanslepen riskeert het dat het zorgpersoneel van de wzc overstapt naar de ziekenhuizen. Rampzalig voor de wzc !
 • Gisèle Deweerd
  heeft deze pagina gevolgd 2020-11-20 14:47:58 +0100
 • Webredactie
  publiceerde deze pagina in Nieuws 2020-11-16 11:16:54 +0100

Volg de PVDA op de voet