PVDA eist strenge sancties voor frauderende verzekeringsartsen: “Private winsthonger mag niet ten koste gaan van medisch geheim”

PVDA-volksvertegenwoordiger Sofie Merckx

De PVDA eist dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block streng optreedt tegen de frauderende verzekeringsartsen die elektronische patiëntendossiers zonder toestemming inkijken en hierin zelfs gegevens aanpassen.

“Artsen manipuleerden deze patiëntengegevens om terugbetalingen in verzekeringsdossiers te kunnen betwisten. Dat zijn illegale en frauduleuze praktijken, om verzekeringsmaatschappijen te helpen ontsnappen aan de uitbetaling van hoge schadevergoedingen. Om zoveel mogelijk winst binnen te rijven, deinzen zij voor niets terug en lappen ze nu zelfs de privacy van patiënten volledig aan hun laars”, reageert Sofie Merckx, huisarts en volksvertegenwoordigster voor de PVDA in de Kamer.

“Veel huisartsen, onder wie ikzelf, stonden erg wantrouwig tegenover het gedeelde elektronische patiëntendossier”, stelt Sofie Merckx. “Minister De Block garandeerde echter een volledige vertrouwelijkheid: behandelende artsen zouden die gegevens enkel met toestemming van de patiënt mogen raadplegen. De Block moedigde alle artsen sterk aan om mee te werken aan die digitalisering en deelde daarvoor zelfs financiële beloningen uit. Het feit dat verzekeringsartsen alle privacyregels aan hun laars lappen en deze gegevens gewoon inkijken en zelfs misbruiken voor eigen profijt, haalt dit vertrouwen nu helemaal onderuit.”

De linkse partij ondersteunt ook de eis van het patiëntenplatform om strengere scheidingslijnen te verzekeren tussen behandelende artsen en expertiseartsen. “Het gaat om tegengestelde belangen, waarbij de een de gezondheid van de patiënt wil beschermen, en de ander ingezet wordt om de winst van private verzekeringsmaatschappijen te garanderen. Artsen die toch beide jobs uitoefenen, moeten extra gecontroleerd worden en geen automatische toegang hebben tot de medische dossiers in de ziekenhuizen waar ze werken”, aldus Sofie Merckx.

Merckx neemt geen genoegen met het antwoord van minister De Block, deze namiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer. “De minister zei niet duidelijk dat ze streng zou optreden tegen de frauderende artsen. Wij eisen dat minister De Block snel en streng optreedt om een voorbeeld te stellen. Daarnaast moet zij dringend een sluitend beleid ontwikkelen om de privacy van de medische gegevens te beschermen. De minister mag dit niet laten liggen voor de volgende regering maar moet een voorstel voorleggen aan het parlement”, besluit Sofie Merckx.


1 reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Nicole Heindryckx
    heeft gereageerd 2020-01-25 17:16:25 +0100
    Ja wadde !! Heb die comedia del arte aanschouwd op Vila Politica. Schrok me een hoedje… Enfin, min or meer. Herinner me dat ik vorig jaar naar een orthopedisch chirurg ging, om nog eens uit te vissen of er toch nog iets kon gedaan worden om de verscheurende rugpijn wat te milderen. Zonder mijn “toestemming” te vragen, zag ik plots op zijn computerscherm allerlei X-rays en CT-scan beelden verschijnen. Vroeg toen nog heel verwonderd : allé jullie hebben direct al de informatie die je nodig hebt… Dat je een zelfgekozen arts/specialist niet expliciet de toestemming moet geven om je geschiedenis van 10/15 jaar of langer uit de doeken te doen, is oké… Zo weet hij meer dan wij kunnen uitleggen, en ziet hij ook ALLES. Nu goed voorbereid, met een A-4tje naar de specialist gaan, er zijn nog altijd – misschien – belangrijke dingen die je vergeet.

    Maar dat verzekeringsartsen dat ook kunnen inzien?? “Nou breekt mijn klomp” zou een Nederlander zeggen, ik word er gewoon kotsmisselijk van. En dan stel ik mij de vraag : kan de adviserend geneesheer ook zomaar al onze “privacy” inkijken om dan een paar dingen te wijzigen, en ons te dwingen om ofwel te gaan stempelen, of om terug te gaan werken (voltijds natuurlijk). Zou ons Maggie dat ook eens willen nakijken, en er natuurlijk iets AAN DOEN ????

We hebben jouw steun nodig