.

Naast de energieprijzen gaan ook de huurprijzen de laatste maanden door het dak. De PVDA dient in Vlaanderen, Brussel en Wallonië resoluties in om de huurprijzen te blokkeren. We roepen huurders op om mee druk te zetten via een mailbom aan de drie bevoegde ministers Matthias Diependaele (N-VA), Christophe Collignon (PS) en Nawal Ben Hamou (PS). 

De huurprijzen zijn de afgelopen jaren in alle landsdelen fors gestegen. In Vlaanderen ging de gemiddelde huurprijs voor het eerst boven de 800 euro per maand. In Brussel is de gemiddelde prijs zelfs 1.100 euro. Momenteel loopt de inflatie zo hoog op dat verhuurders dat bedrag met 10% kunnen verhogen via indexatie. Als je nu € 800 huur betaalt, kan dat van de ene dag op de andere € 880 worden. Voor hetzelfde appartement. Reken maar eens uit: op een jaar tijd kom je zo al snel op 1000 euro extra. Een dertiende maand huur, wie kan dat betalen? 

De Vlaamse en Brusselse regering werken momenteel aan een voorstel om de indexatie van huurprijzen enkel voor slecht geïsoleerde woningen te beperken. Die maatregelen volstaat echter niet. Slechts een vijfde van de huurders huurt een woning die een EPC label heeft van E of F en dus categoriseerbaar is als “slecht geïsoleerd”. Als enkel op die woningen ingegrepen wordt, krijgt dus slechts een vijfde van de huurders met zo’n maatregel een doekje voor het bloeden. De PVDA wil een snelle noodoplossing voor álle huurders. Daarom dienen wij in de drie gewestelijke parlementen van het land voorstellen in om de indexering te blokkeren. 

Om de blokkering van de huurprijzen te verkrijgen, rekenen we op de steun van huurders. We lanceren daarom een oproep om druk te zetten op de ministers van wonen met een mailactie. Op die manier wil de PVDA de ministers doen beseffen hoe urgent dit probleem is. Als de blokkering van de indexering van huurprijzen er niet komt, riskeren veel gezinnen kopje onder te gaan. Tijd voor actie.

Stuur een mail naar de ministers