We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

PVDA: “Multimiljonair grote winnaar van peperduur contact tracing contract”

Dat het contract voor de contact tracing tussen de Vlaamse overheid en privéspelers veel duurder uitvalt dan gedacht, stuit op onbegrip bij de PVDA. “Call centers zullen grof geld verdienen aan dit contract en het is niet het personeel dat de winsten zal opstrijken met een uurloon van amper 11,33 euro bruto”, reageert Jos D’Haese, fractieleider voor PVDA in het Vlaams Parlement. “Integendeel: drie van de callcenters uit het contract zijn eigendom van multimiljonair Christian Dumolin, een van de rijkste Belgen. Dit toont heel goed aan waarom zorg en gezondheid best zo ver mogelijk uit de greep van de commercialisering worden gehouden.”

vrijdag 8 mei 2020

PVDA: “Multimiljonair grote winnaar van peperduur contact tracing contract”

Uit een gelekt contract blijkt dat de Vlaamse overheid miljoenen euro’s te veel zou betalen aan callcenters voor de organisatie van de contact tracing. Oppositiepartij PVDA stelt zich daar ernstige vragen bij. “Voor sommigen is zelfs deze ongeziene gezondheidscrisis blijkbaar een unieke business opportunity waar winsten geboekt kunnen worden”, zegt Jos D’Haese, fractievoorzitter van de PVDA in het Vlaams Parlement. “De Vlaamse overheid heeft weken tijd verloren bij het uitrollen van contact tracing in Vlaanderen en laat zich nu blijkbaar rollen door enkele grote commerciële spelers.”

“De grote vraag is: wie wordt hier beter van?”, stelt D’Haese. “In elk geval niet het callcenterpersoneel, dat volgens vacatures amper 11,33 euro bruto per uur betaald krijgt voor erg flexibele shiften.” De PVDA wijst er op dat één van de spilfiguren voor het contract multimiljonair Christian Dumolin is. “Dit is toch niet te geloven?”, zegt D’Haese. “Midden in de grootste gezondheidscrisis van de afgelopen 100 jaar wordt één van de rijkste mensen van het land de grote winnaar van een peperduur contract. En ook bij de rol van Karin Van De Velde, CEO van CallExcell en voorzitter van VOKA Limburg, stellen wij ons serieuze vragen.”

“Deze zaak maakt heel duidelijk waarom zorg en gezondheid best zo ver mogelijk uit de greep van de commercialisering worden gehouden”, besluit D’Haese. “Dat komt noch de kwaliteit, noch de kostprijs ten goede. Woensdag waarschuwden we hier nog voor in het Vlaams Parlement, vandaag blijkt dat de overheid effectief te veel betaalt voor contact tracing. Moest de Vlaamse Regering op tijd begonnen zijn met het op poten zetten van contactonderzoek, dan had ze geen beroep moeten doen op commerciële bedrijven.”