PVDA organiseert De Grote Colère, mars voor een andere politiek

.

Op haar nieuwjaarsreceptie maakt voorzitter Peter Mertens vanavond de voorjaarscampagne van de PVDA bekend. Op 1 maart organiseert de linkse partij “De Grote Colère, een mars voor een andere politiek.”

“De onvrede is groot. Onvrede over politici die meer met zichzelf dan met de sociale noden bezig zijn. Onvrede over politici die het land onbestuurbaar willen maken of het land willen splitsen, in plaats van samen te werken. Die onvrede is terecht. En ze is in essentie sociaal. Wij willen dat het sociale signaal van de verkiezingen au serieux wordt genomen, en dat men rekening houdt met ‘de velen die weinig hebben’, in plaats van enkel een beleid te voeren voor ‘de weinigen die heel veel hebben”, zegt Peter Mertens in zijn nieuwjaarsboodschap.
“Wat er nu gebeurt is een schertsvertoning”, aldus Mertens. “Negen maanden na de verkiezingen zijn we nog geen stap verder. Ons land wordt in de tang gehouden door politici die politieke spelletjes spelen enerzijds en separatisten die het land willen splitsen anderzijds. We moeten uit die omklemming komen. De oplossing is niet meer narcisme, en de oplossing is niet de splitsing van het land. De oplossing is het sociale signaal van de verkiezingen eindelijk ernstig nemen. Dan hebben we het over menswaardige pensioenen, toegankelijke zorg en eerlijke belastingen. Dan hebben we het ook over meer samenwerking in het land en het aan banden leggen van de politieke privileges. Dat moet de kern zijn van een andere politiek.”

De linkse partij gaat er prat op een motor te zijn van sociale verandering. “Wij hebben ondertussen meer dan honderdveertigduizend handtekeningen opgehaald voor de Burgerwet die een minimumpensioen van 1.500 euro wil invoeren. Netto wel te verstaan. Dat ligt nu op tafel bij alle partijen. Wij hebben ervoor gezorgd dat er jaarlijks 400 miljoen euro extra naar de zorgsector gaat. Wij zetten de sociale thema’s op de kaart, als locomotief op links.”

Met De Grote Colère wil de PVDA zich ook verzetten tegen de splitsing van het land. “Het Belgique à papa zoals we het nu kennen werkt niet meer. De traditionele partijen hebben een verspillend vecht-federalisme georganiseerd. Dat is duur, inefficiënt en asociaal. We hebben zes regeringen, negen ministers voor cultuur, elf ministers voor sociale zekerheid, achttien interministeriële conferenties. We hebben vier ministers van klimaat die alle vier ruzie maken en vier ministers van mobiliteit die alle vier in de file staan. Stop daarmee. De oplossing is niet om het land te splitsen, maar wél om meer samen te werken. Dat is veel goedkoper, efficiënter en socialer“, zegt de voorzitter van de marxistische partij.

De PVDA organiseert haar ‘mars voor een andere politiek’ op 1 maart in Brussel. Afspraak voor De Grote Colère om 13u30 aan het Centraal Station te Brussel.

Volg de PVDA op de voet