PVDA overhandigt 100.000 handtekeningen voor blokkering brandstofprijzen op maximaal 1,40 euro/liter bij premier De Croo

.

De PVDA haalde de voorbije weken in het hele land 100.000 handtekeningen op voor de eis om de brandstofprijzen te blokkeren op maximaal 1,40 euro/liter door de accijnzen af te schaffen. Raoul Hedebouw, voorzitter van de PVDA, overhandigde deze ochtend de massa-petitie bij eerste minister De Croo, op zijn kabinet in de Wetstraat 16.

“Morgen wordt een nieuwe recordprijs voor benzine aangekondigd van 2,138 euro per liter. De prijsexplosie is onhoudbaar voor werkende mensen en gezinnen. Van de 2 euro per liter aan de pomp verdwijnt nog altijd bijna de helft in de zakken van de overheid. Schaf die accijnzen af en blokkeer de brandstofprijzen op maximaal 1,40 euro/liter. Duitsland verlaagt de accijnzen op brandstof vandaag met 35 eurocent per liter. Dat is nog onvoldoende, maar er beweegt tenminste iets. Dat vragen wij aan de federale regering. Zij kan onmiddellijk de nodige maatregelen nemen", zegt Raoul Hedebouw.

Om die eis te bekostigen kan er een bijzondere heffing komen op de winsten van de oliemultinationals. “Bedrijven als Total, Shell en Exxon boeken massaal overwinsten, onder andere door pure speculatie. De champagne stroomt er van de trappen, terwijl de gewone mensen het steeds moeilijker krijgen om het einde van de maand te halen. Zo kan het niet verder”, stelt Hedebouw fel.

De maatregelen die de overheid nam, vindt de PVDA onvoldoende. “Onze petitie krijgt massaal veel steun onder de bevolking. De prijsverlaging van 17 cent, die de federale regering toegaf in maart, zijn peanuts. En nu wil eerste minister De Croo wachten tot midden juni op conclusies van zijn groep van deskundigen. Maar de mensen verwachten nu een antwoord. Ik vraag mij af op welke planeet deze regering leeft? Wij zullen druk blijven uitoefenen tot er een echte prijsverlaging komt”, besluit de voorzitter van de PVDA.