PVDA reageert op voorstel Vlaamse administratie: “Kilometertaks staat haaks op sociaal klimaatbeleid”

Jos D'Haese.

De PVDA wil niet weten van de oproep van de Vlaamse administratie om rekeningrijden en een koolstoftaks in te voeren. “Zo straft men de mensen die noodgedwongen de auto naar het werk moeten nemen”, reageert Jos D’Haese, fractieleider van de PVDA in het Vlaams Parlement. De PVDA pleit voor investeringen in beter en gratis openbaar vervoer.

Uit de bijdrage van de Vlaamse administratie aan het regeerakkoord 2019-2024, die Belga kon inkijken, blijkt dat de administratie pleit voor de invoering van rekeningrijden en een koolstoftaks. Opmerkelijk, gezien de regeringspartijen voor de verkiezingen verklaarden dat er geen draagvlak was voor het invoeren van rekeningrijden.

“Zo gebeurt exact waar we voor gewaarschuwd hebben”, reageert Jos D’Haese, fractieleider voor de PVDA in het Vlaams parlement. “Voor de verkiezingen wordt rekeningrijden begraven, nu wil men het na verkiezingen langs de achterdeur terug binnen halen. Dat gaan wij in het parlement niet laten gebeuren.”

“Wij pleiten voor een klimaatbeleid dat ambitieus en sociaal is”, zegt D’Haese. “En rekeningrijden of een koolstoftaks staat daar haaks op. Heel wat mensen moeten noodgedwongen de auto nemen naar hun werk, omdat er gewoon geen alternatief is.”

De PVDA pleit daarom voor investeringen in beter en gratis openbaar vervoer. “We zien overal in het buitenland dat een beter en toegankelijk openbaar vervoer wagens van de weg haalt”, zegt D’Haese. “Maar in Vlaanderen heeft men de afgelopen jaren miljoenen bespaard bij De Lijn en de ticketprijzen de hoogte in gedreven. Wij willen een omslag naar een duurzaam en sociaal mobiliteitsbeleid.”


1 reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Webredactie
    publiceerde deze pagina in Nieuws 2019-06-06 15:18:51 +0200

We hebben jouw steun nodig