PVDA steunt mijnwerkersprotest: “Achterstallig pensioen mag niet extra belast worden.”

*

Op maandag 13 september betoogden 2.500 gepensioneerde mijnwerkers in de Wetstraat in Brussel. Aanleiding is een beloofde compensatie voor jarenlang te laag uitbetaalde pensioenen. Volgens de mijnwerkers mag dat achterstallig pensioen niet bijkomend belast worden. Ze eisen ook een schadevergoeding. Gaby Colebunders, PVDA-volksvertegenwoordiger en zelf zoon van een mijnwerkers, steunt de betoging. “Vorige zomer dwongen de mijnwerkers na 30 jaar strijd eindelijk het pensioen af dat hen wettelijk toekomt. De regering wil dat nu nog eens extra belasten, maar daar is geen wettelijke basis voor. Geef de mijnwerkers nu eindelijk hun eerlijk pensioen.”

Jarenlang kregen de mijnwerkers te lage pensioenen uitbetaald door een foute interpretatie van de wet. In juni 2020 werd daarom een gezamenlijk voorstel van de partijen PVDA, Ecolo, Groen, Vooruit, PS en CD&V goedgekeurd in het federaal parlement. De foute berekening werd daarbij rechtgezet en de mijnwerkers zouden hun achterstallige pensioenen uitbetaald krijgen. Maar de manier waarop deze uitbetaling verloopt, zorgt nu voor onvrede. “De regering wil dat bedrag nu extra belasten. Ze sturen dat geld vanuit de pensioenkas in Brussel naar Limburg, voor een toertje rond de mijnstreek, waarna een groot stuk weer terugkeert naar de Belgische schatkist in Brussel. Dat is goed voor de begroting van Vivaldi, maar niet voor de mijnwerkers.”

Enkele fiscale experts treden de mijnwerkers bij. Ze zochten uit dat een dergelijk pensioensupplement niet kan belast worden. De wet van 15 juni 2020 gaat immers uit van een eenmalige schadevergoeding, niet van een terugbetaling van een periodiek inkomstenverlies (wat wel belastbaar is). Gaby Colebunders: “Het minste wat de PS-pensioenminister Lalieux nu kan doen, is woord houden. Hoe lang moet dat eigenlijk allemaal duren? De mensen willen respect en zekerheid. De wet is de wet. Betaal nu toch gewoon die schadevergoeding, zonder nieuwe belastingen uit te vinden.”