PVDA steunt protest tegen de besparingen in de sociale sector

Foto Solidair, Geertje Franssen.

"Doe een Beke normaal, welzijn is cruciaal." Bijna 2000 mensen uit de sociale sector protesteerden vandaag tegen de besparingen van minister van Welzijn Wouter Beke. Vlaamse parlementsleden Lise Vandecasteele en Jos D'Haese en federaal parlementslid Raoul Hedebouw van de PVDA stonden tussen de actievoerders. "De hulpverleners staan al jaren onder druk en kunnen de zorg die nodig is nu al vaak niet bieden. Nog eens met de botte bijl besparen op zorg en welzijn is onaanvaardbaar."

Afgelopen weken maakte Vlaams minister Wouter Beke bekend dat hij 27% middelen bespaart bij het Steunpunt Mens en Samenleving SAM vzw. Dat is de organisatie die in Vlaanderen opleidingen, ondersteuning, helpdesks en studiedagen organiseert voor de brede sociale sector, van schuldbegeleiding tot zorg voor personen met een handicap. Zij zullen het daardoor met een twintigtal personeelsleden minder moeten doen. Afgelopen donderdag liet hij aan de directie van het Centrum Algemeen Welzijnswerk weten dat ze het met 5% minder middelen zullen moeten doen. Ook daar staan 75 banen op de tocht. Andere organisaties uit de sociale sector zullen ook financiële gevolgen hiervan ervaren.

"Dit zijn roekeloze besparingen die een grote impact zullen hebben op de mensen die het vandaag al erg moeilijk hebben”, zegt Vlaams parlementslid Lise Vandecasteele. “Wie zal in de toekomst begeleiding doen van slachtoffers van intrafamiliaal en partnergeweld? Wie zal de opleiding voor schuldhulpverleners organiseren? De mensen uit de sector hebben groot gelijk dat ze vandaag van zich lieten horen. De vakbonden BBTK en ACV Puls overhandigden ons een pakket vragen van de bezorgde werknemers. Wij zullen hun pertinente vragen tot in het parlement brengen en de minister vragen om een hoorzitting te houden. Zo kunnen de mensen die dag in dag uit instaan voor de zorg aan kwetsbare mensen zelf uitleggen wat de gevolgen van deze besparingen zijn."


Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

Volg de PVDA op de voet