PVDA verzet zich tegen plan van minister om 2.000 banen te schrappen bij spoorwegen

.

De PVDA kant zich fel tegen de plannen om tegen 2032 tweeduizend jobs te schrappen bij de spoorwegen. PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw: “De spoorwegen zouden juist een prioriteit moeten zijn om de uitdagingen op het vlak van klimaat en mobiliteit op te lossen.”

“Minister van Mobiliteit Gilkinet (Ecolo) belooft meer treinen, maar wie zal ze laten rijden als er zoveel banen worden geschrapt? De minister mag zichzelf dan wel ‘train lover’ noemen’, hij zet wel het bezuinigingsbeleid van de vorige regeringen voort. Met deze plannen brengt hij de toekomst van de spoorwegen in gevaar”, aldus Raoul Hedebouw.

“Sinds begin dit jaar werden elke maand tussen de 2.700 en 4.000 treinen afgeschaft. Een triest record en een dagelijkse bron van ergernis voor de treinreizigers. Met plannen om nog eens 2.000 banen te schrappen, lijken de minister en de CEO’s van de spoorwegen niet te beseffen hoe nijpend de situatie is. Op welke planeet leven zij?” vraagt Raoul Hedebouw zich af.

“De reizigers eisen een betere dienstverlening, treinen die op tijd rijden en meer treinen. De vakbonden pleiten voor 4.000 extra banen om de dienstverlening nu en in de toekomst te garanderen. Toch moet het spoorwegpersoneel al jaren vaststellen dat keer op keer jobs worden geschrapt. Het is dan ook geen wonder dat het personeel massaal zijn ongenoegen liet blijken tijdens de staking van 31 mei. De minister moet deze plannen weer opbergen. Anders zal hij de treinreizigers, het spoorpersoneel en ook de PVDA op zijn weg vinden”, besluit Raoul Hedebouw.