PVDA verzoekt dringend om een hoorzitting met het Prijzenobservatorium

Foto Shutterstock

De prijzen in de supermarkten zijn in een jaar tijd met meer dan 12% gestegen, constateert Test-Aankoop. Zelfs vanuit Brussel loont het nu om boodschappen te gaan doen in Frankrijk. Hetzelfde boodschappenmandje kost daar 300 euro, terwijl men hier in België 500 euro voor moet neertellen... "Hoe komt het dat dezelfde producten, gekocht in dezelfde winkels, in België zo duur zijn?" vraagt Roberto D'Amico, federaal volksvertegenwoordiger voor de PVDA.

"Ik heb bij de commissie Economie een dringend verzoek ingediend om het Prijzenobservatorium te horen om te begrijpen waar deze verschillen vandaan komen", voegt de volksvertegenwoordiger uit Charleroi eraan toe.

Roberto D'Amico, lid van de commissie Economie, heeft minister Dermagne (PS) herhaaldelijk ondervraagd over de prijsstijgingen sinds begin februari, nog vóór de Russische inval in Oekraïne. Het Prijzenobservatorium werd opgedragen een studie uit te voeren naar de winstmarges van bedrijven in België en die te vergelijken met die in de buurlanden... "Ik zou graag willen weten hoe het ervoor staat met deze studie en of het Prijzenobservatorium ons al enkele tussentijdse conclusies kan meedelen", verklaart de PVDA-volksvertegenwoordiger.

"Ik ken mensen in mijn regio die gaan winkelen in Maubeuge... Gezien het prijsverschil hebben ze de reis van 40 kilometer al snel terugverdiend. De regering kan niet werkeloos toe blijven kijken: we moeten de oorsprong van deze prijsstijgingen onderzoeken... en de prijzen blokkeren", besluit Roberto D'Amico.