PVDA voert actie: “Basta! Eerst de mensen, niet de postjes”

PVDA-Kamerfractieleider Raoul Hedebouw op de actie “Basta! Eerst de mensen, niet de postjes”

De PVDA voerde vanmiddag in Brussel actie tegen het politieke spektakel in de Wetstraat. Een honderdtal partijleden uit het hele land willen dat de klassieke partijen rekening houden met de mensen in plaats van enkel bezig te zijn met hun postjes: “Basta! Eerst de mensen, niet de postjes”, klonk het.

“De woede tegen de politieke klasse is groot”, zegt PVDA-Kamerfractieleider Raoul Hedebouw. “En terecht. De klassieke partijen produceren die volkswoede, elke dag opnieuw. De armoede stijgt, de werkende klasse heeft het lastig, de mensen in de zorgsector schreeuwen om meer mensen en middelen, de cultuursector, zelfstandigen en kmo’s hebben steun nodig … Maar de Vivaldi-partijen zijn met zichzelf bezig, met hun eigen postjes.”

De PVDA pikt het niet dat de traditionele politici hun verkiezingsbeloftes blijven breken. “De pensioenleeftijd verlagen van 67 jaar naar 65 jaar was een van de hoofdpunten van de kiescampagne”, aldus Raoul Hedebouw. “Maar de Vivaldi-partijen houden geen rekening met de noden van de bevolking. Zoveel mensen zijn kapot gewerkt, zoveel jongeren zoeken een job, maar we moeten toch blijven werken tot 67 jaar.”

En als er al iets duidelijk is, dan is het dat de Vivaldi-regering geen bijdrage wil vragen van de allerrijksten. “Het eerste wat Vivaldi beslist heeft: er komt géén miljonairstaks”, zegt Raoul Hedebouw. “Het geld halen bij de werkende klasse, bij de zelfstandigen, bij de openbare diensten: dat is nooit een probleem. Maar voor één keer één procent belasting invoeren op de één procent rijksten: dat is blijkbaar onmogelijk. Wij zullen niet aanvaarden dat het weer eens de werknemers, de jongeren, de zelfstandigen, en de zorg zijn die de rekening betalen van de coronacrisis.”

“En wij zullen niet aanvaarden dat de hele gezondheidszorg geregionaliseerd wordt, zoals de Vivaldi-partijen willen. Er zijn negen ministers van volksgezondheid. Die versnippering is catastrofaal. Dat hebben we gezien met corona. Kijk maar naar de ramp in de rusthuizen. Wij willen één minister van gezondheid, die de coronacrisis efficiënt aanpakt, in plaats van negen die elkaar voor de voeten lopen.”

“Wij staan klaar voor een linkse oppositie”, besluit Raoul Hedebouw. “Tegenover de Vivaldi-regering en het separatistische haatblok van Vlaams Belang en N-VA, staan wij voor een strijdbare, sociale oppositie, met positieve linkse voorstellen.”

Volg de PVDA op de voet