PVDA voert actie voor recht op abortus: “Vrouwenrechten zijn geen pasmunt”

(Foto: Solidair)

“Vrouwenrechten mogen geen pasmunt zijn in de regeringsonderhandelingen”, dat zei PVDA-kamerlid Sofie Merckx op de protestactie die de PVDA en haar vrouwenbeweging Marianne vandaag in Brussel organiseerden en die meer dan 150 mensen samenbracht. De linkse partij roept op tot een stemming over het wetsvoorstel dat abortus uit het strafwetboek haalt. 

“Volgens wat we nu weten trekken de socialisten, de liberalen en de groenen hun staart in over dit dossier. Daardoor gaat het wetsvoorstel dat abortus eindelijk uit het strafwetboek haalt en de wettelijke termijn verlengt opnieuw de diepvries in. De CD&V krijgt zo haar zin. Dat is onaanvaardbaar”, zegt Sofie Merckx, federaal volksvertegenwoordiger voor de PVDA.

"Wij protesteren tegen dit politiek gemarchandeer met vrouwenrechten. Het is belangrijk om eraan te herinneren waar het echt over gaat. Jaarlijks moeten 500 Belgische vrouwen de grens over voor een abortus buiten de wettelijke termijn. Zij doen dat vaak in moeilijke omstandigheden en het zorgt voor onnodig veel stress. We kunnen hier verandering in brengen" aldus Merckx. "De wet is klaar. De beweging voor vrouwenrechten hoopt op deze bijna goedgekeurde hervorming. Het zou een echte stap vooruit zijn voor het recht op abortus. De wetswijziging is het sluitstuk van een jarenlange strijd en zou eindelijk de definitieve depenalisering van abortus betekenen in ons land. Het enige wat nu nodig is, is de politieke moed om de daad bij het woord te voegen. Wij roepen de partijen die het wetsvoorstel mee hebben ingediend op om de tekst nu ook daadwerkelijk goed te keuren."

“Wij eisen dat het wetsvoorstel waarvoor een meerderheid bestaat in het parlement, dat tot tweemaal toe is goedgekeurd in de Kamercommissie Justitie en dat driemaal positief geëvalueerd werd door de Raad van State, nu eindelijk gestemd wordt in het parlement", besluit Merckx.

Volg de PVDA op de voet