We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

PVDA voert opnieuw campagne voor verlaging energieprijs (en rekent opnieuw op overwinning)

Van april 2014 tot september 2015 betaalden we 6 in plaats van 21% btw op elektriciteit. Omdat de regering-Di Rupo dat had beslist. Daar ging een lange strijd aan vooraf, waarin de PVDA het voortouw nam. Vandaag doet de partij dat opnieuw, met een nieuwe campagne en een nieuwe petitie.

woensdag 26 december 2018

PVDA voert opnieuw campagne voor verlaging energieprijs (en rekent opnieuw op overwinning)

De PVDA startte haar campagne voor een btw-tarief van 6% voor gas en elektriciteit in 2007. Het voorstel werd ook een speerpunt in het verkiezingsprogramma dat jaar. Om de eis voor een lager btw-tarief kracht bij te zetten, werd een petitie opgestart.

Op 23 juni 2008 werden de eerste 100.000 handtekeningen overhandigd aan toenmalig premier Yves Leterme. De enthousiaste campagneteams zouden uiteindelijk meer dan 225.000 handtekeningen verzamelen. En dat niet alleen. Ze overtuigden vakbondsafdelingen, KWB en Boerenbond, betoogden voor het hoofdkwartier van Electrabel en bestookten partijvoorzitters met mailbombardementen. Hun meest opgemerkte wapenfeit lieten ze optekenen in de nacht van 4 op 5 april 2011. In het hele land voerden de PVDA-activisten toen actie tegen de energieprijzen van Electrabel. Op de verschillende koeltorens van Electrabel projecteerden ze de slogans “Verlaag de btw op energie van 21% naar 6%” en “Electrabel moet betalen”. De regering kon er uiteindelijk niet meer naast kijken.

 

Weinig animo bij traditionele partijen

De btw-verlaging die de regering Di Rupo doorvoerde werd niet ingegeven door sociaalvoelendheid. De maatregel werd dan ook zo beperkt mogelijk gehouden. Om te beginnen was de btw-verlaging alleen van toepassing voor elektriciteit, niet voor gas. Vervolgens ging het ook om een tijdelijke maatregel. En energiereus Electrabel bleef in het hele verhaal buiten schot.

Ook de Vlaamse socialisten liepen aanvankelijk niet warm voor de btw-verlaging. In 2012 beweerde Johan Vande Lanotte, toen minister van Consumentenzaken, geheel onterecht dat de verlaging onwettig was en verboden door Europa.

Weinig bijval was er ook bij Groen. Toenmalig voorzitter Wouter Van Besien noemde het idee zelfs “asociaal en niet duurzaam”. Een btw-verlaging zou vooral de rijken ten goede komen en leiden tot energieverspilling bij de gezinnen. Ook CD&V sprak van een “antiklimaatmaatregel”.

N-VA was - weinig verrassend - ook tegen. “De verlaging van de btw levert niets op voor de bedrijven”, zei Jan Jambon, “die zijn immers vrijgesteld van btw.”

Het hoefde dan ook niet te verbazen dat de regering Michel I, gedomineerd door N-VA, de btw op elektriciteit onmiddellijk na haar aantreden opnieuw verhoogde naar 21%. Een maatregel die de N-VA tot vandaag uitdrukkelijk blijft verdedigen. Dat bleek duidelijk in een interview met Raoul Hedebouw (PVDA) en Bert Wollants (N-VA) in het programma Villa Politica. “Ik denk dat die 21% een fair btw-tarief is”, zei Wollants daar.

 

Stop dure energie

Als de regering Di Rupo in 2013 een btw-verlaging voor elektriciteit invoerde, dan was dat in grote mate dankzij de jarenlange campagne van de PVDA. Die verbreedde het maatschappelijk draagvlak en verhoogde de politieke druk.

Een Belgisch gezin betaalt voor zijn energie gemiddeld 133 euro meer dan in de buurlanden

In september dit jaar bleek uit een studie van de PVDA dat een Vlaams gezin 245 euro meer betaalt voor energie dan het gemiddelde in onze buurlanden. Het hoge btw-tarief in ons land speelt daar een grote rol in. In Duitsland bedraagt de btw 19%, in Groot-Brittannië 5%, in Frankrijk 17%. De strijd voor een betaalbare energiefactuur via een btw-verlaging is dus ook vandaag uitdrukkelijk nodig. In september lanceerde de PVDA dan ook opnieuw een petitie: www.stopdureenergie.be.

Zich tegen de winterse kou beschermen, is toch iets anders dan kaviaar eten of champagne drinken?

“Vlaamse gezinnen betalen het meest voor hun stroom, maar of het licht deze winter blijft branden, is een groot vraagteken”, zegt Tom De Meester. “Ook het aandeel hernieuwbare elektriciteit in de totale stroomproductie gaat nauwelijks vooruit. In België dicteert Engie-Electrabel nu de wet. Maar het is opnieuw duidelijk dat we niet op een multinational kunnen rekenen voor een zekere en goedkope energiebevoorrading. En al zeker niet om voor een energieomwenteling richting groene stroom te zorgen. Het is tijd dat we energie terug in publieke handen hebben.”

Energie is geen kaviaar! Het is een basisrecht.

In vergelijking met onze buurlanden hebben we een van de slechtste stroomvoorzieningen, met risico’s op stroomuitval en daarbovenop nog eens een van de hoogste energiefacturen. Elektriciteit wordt op dezelfde manier belast als luxegoederen, aan een tarief van 21%. Maar energie is geen luxeproduct. Zich verwarmen tijdens de winter is niet hetzelfde als kaviaar eten of champagne drinken.

Verlaag de btw op elektriciteit naar 6%!

Teken de petitie!