PVDA voert verrassingsactie voor erkenning als nationale partij naar aanleiding van stemming in Parlement

.

Donderdag 4 april voerde de PVDA een protestactie voor het parlement om de houding van N-VA en Open Vld te hekelen, die te allen prijze wil verhinderen dat de PVDA als nationale partij wordt erkend en de dotatie krijgt waar ze recht op heeft.

De partij ontrolde ludieke affiches die verwezen naar de affiches van N-VA en Open Vld. De slogans: “Welkom in het land van de graaiers / Gewoon poen” en “Ikke, ikke, ikke. De democratie kan stikke / Alles voor ons, niets voor een ander”.

Op die manier hekelde de PVDA dat de grote partijen zelf miljoenen uit de schatkist graaien en bereid zijn de democratie met voeten te treden om de PVDA financieel te wurgen.

“Heel deze komedie dient alleen maar om te verhinderen dat de PVDA ook in Vlaanderen doorbreekt”, zegt Peter Mertens. “De N-VA, de rijkste partij van het land, die op 35 miljoen euro vermogen zit, vindt blijkbaar dat kleine partijen niet mogen krijgen waar ze recht op hebben, en al zeker niet als die de eenheid van België verdedigen. Zij kunnen niet verteren dat de PVDA een unitaire partij is.”

“Wij vragen niks meer dan dat het Parlement … de wet toepast”, gaat Peter Mertens verder. Dit machtsmisbruik duurt nu al jaren, terwijl de juridische diensten van de Kamer, verschillende specialisten en politicologen de PVDA gelijk geven. En dat deed trouwens ook een rechter in een vergelijkbare zaak.

Niettemin adviseerde de bevoegde Kamercommissie op 26 maart dat de PVDA geen recht heeft op het deel van haar financiering dat voortkomt uit de stemmen van haar Nederlandstalige kiezers. De tegenstemmen van N-VA en Open Vld volstonden voor die afwijzing. CD&V stemde voor net als de PS, sp.a en cdH. Als de commissie op dinsdag 26 maart voltallig was geweest en Ecolo-Groen aanwezig, dan was de stemming positief geweest.

"Wij zijn één nationale partij, die opkomt in het hele land. En in de Kamer is er een duidelijke meerderheid vóór het toekennen van die rechten”, legt Peter Mertens uit.

De PVDA probeerde  op 28 maart  een stemming in het parlement te krijgen, maar Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) weigerde de vraag aan het voltallige parlement voor te leggen en besloot de stemming uit te stellen tot deze week. De PVDA kijkt uit naar de Kamerzitting van donderdag 4 april, in de hoop dat de rechtse partijen hun hardnekkige verzet zullen laten varen en de linkse partij zullen toekennen waar ze wettelijk recht op heeft.

“Als de rechtse partijen voet bij stuk houden en hun macht blijven misbruiken om ons financieel te wurgen, dan zullen we deze affiches op grote schaal verspreiden”, besluit Peter Mertens. “De burger heeft het recht om te weten waar die partijen echt voor staan.”