PVDA-volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders klaagt situatie aan na weigering toegang gevangenis van Antwerpen

Gaby Colebunders. (Foto Elio Germani)

Hoewel er voor dinsdag 3 maart een bezoek aan de gevangenis van Antwerpen was gepland, heeft de directie duidelijk gemaakt dat het bezoek niet kon doorgaan. “Dit is een serieus probleem”, zegt Gaby Colebunders.

“Volgens de wet moeten volksvertegenwoordigers op eender welk moment de situatie van onze gevangenissen kunnen controleren. Toch blijkt dit in de praktijk niet meer mogelijk. Door het beleid van minister Geens en zijn loze beloftes is de situatie in onze gevangenissen onhoudbaar. In Antwerpen zijn er bijvoorbeeld meer dan 700 gevangenen, terwijl er slechts voor 439 mensen plaats voorzien is. Deze realiteit probeert men vandaag voor ons te verbergen” zegt het PVDA-parlementslid.

“Geens wil bij stakingen de minimale dienstverlening doorduwen, maar slaagt er nog niet in om dagdagelijks een minimale bezetting te regelen. De cipiers klagen deze situatie al jaren aan. Zij willen net een maximale dienstverlening het hele jaar door. Het is de minister die zijn beloftes niet nakomt” gaat Gaby Colebunders verder.

De volksvertegenwoordiger klaagt de hypocrisie aan. “Zij weigeren ons het recht om de gevangenis te bezoeken omdat verschillende directieleden op verlof zijn. De cipiers kunnen al jaren moeilijk verlof nemen door de onderbezetting. In totaal is men de cipiers van ons land al 540.000 verlofdagen verschuldigd. Wat een schande!”

De PVDA-volksvertegenwoordiger legt zich niet neer bij deze weigering, maar voorziet om de gevangenis de komende dagen alsnog te bezoeken.


Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

Volg de PVDA op de voet