PVDA-volksvertegenwoordigers schenken uittredingsvergoeding aan sociale organisaties

Mathilde El Bakri (Foto Solidair)

Twee Brusselse volksvertegenwoordigers van de PVDA, Claire Geraets en Mathilde El Bakri, schenken hun parlementaire uittredingsvergoeding aan organisaties die gekend zijn voor hun strijd tegen armoede en actief zijn in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Het gaat over een bedrag van bijna 100.000 euro.

Claire Geraets: "Samen met mijn collega Mathilde El Bakri geef ik 100.000 euro aan strijdbare middenveldorganisaties. Omdat armoede mij altijd al gerevolteerd heeft. Hun emanciperend werk is cruciaal. Met onze schenking willen we een boost geven aan hun gevecht tegen armoede, een boost aan de noodzaak om een beweging op te bouwen om structurele verandering af te dwingen".

Claire Geraets

Mathilde El Bakri: "Als Brusselse PVDA-volksvertegenwoordigers doen wij de schenking aan Vlaamse, Waalse en Brusselse organisaties. Omdat het armoedeprobleem zich in alle regio's van België stelt. Wij willen met onze gift de sociale organisaties steunen in hun strijd voor het optrekken van de uitkeringen tot boven de armoedegrens, in hun gevecht voor een ernstige uitbreiding van het aantal sociale woningen en een verlaging van de huurprijzen".

Voor haar parlementair mandaat was Claire Geraets 35 jaar huisarts bij Geneeskunde voor het Volk. In haar loopbaan werd ze met veel situaties van armoede geconfronteerd. Zij is nu gepensioneerd. Mathilde El Bakri vond na het verlaten van het parlement onmiddellijk werk.

Mathilde El Bakri: "Ik ben fier deze schenking te kunnen doen. Als PVDA-volksvertegenwoordiger voeg ik de daad bij het woord. Ik heb de vergoeding dus niet nodig. De bestaande privileges van parlementairen zijn onverdedigbaar. Die uittredingsvergoedingen zijn de hoogste in heel Europa. Politici van de regeringspartijen hebben er geen probleem mee de rechten van de gewone mensen te beperken, denk maar aan de pensioenleeftijd, de indexsprong of de werkloosheidsuitkeringen. Maar als ze hun privileges moeten opgeven, zoals hun pensioen- of ziektestelsel, dan steigeren ze".

Claire: "Honderden werknemers riskeren hun job te verliezen. Kijk naar Fnac, KBC ... En enorm veel mensen moeten rondkomen met een te lage uitkering. Als je dat weet, besef je dat de riante uittredingsvergoedingen van parlementairen onaanvaardbaar zijn. Met de PVDA stellen we voor parlementairen het sociaal statuut van werknemers te geven".

Beide PVDA-parlementsleden voegen zo de daad bij het woord. De linkse partij maakt van de strijd tegen armoede al jaren een prioriteit.

Volg de PVDA op de voet