PVDA vraagt ‘knuffelcoördinator’ in elk woonzorgcentrum voor veilige bezoekregeling

(Foto: Shutterstock)

De versoepeling van de bezoekregeling in de woonzorgcentra maakt heel wat mensen ongerust. De PVDA vraagt daarom dat de Vlaamse regering snel extra personeel inzet om het nieuwe bezoekrecht veiliger en haalbaarder te maken voor het personeel. “Het is goed dat er eindelijk uniforme maatregelen tegen vereenzaming worden genomen”, zegt Vlaams parlementslid Lise Vandecasteele. “Maar de aandacht om het virus buiten te houden en het werk voor het zorgpersoneel werkbaar te houden mag niet versoepelen. Wij stellen daarom voor om in elk woonzorgcentrum iemand aan te nemen om het bezoek in goede banen te leiden: een knuffelcoördinator.”

De Taskforce COVID-19 Zorg van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) stelde nieuwe bezoekregels op voor de woonzorgcentra na de talloze hartverscheurende getuigenissen over vereenzaming. Volgens de nieuwe regeling mogen bewoners weer meer bezoek zien en knuffelen binnen hun ‘bubbel’. Ook uitstapjes worden mogelijk en bezoekers mogen op elk moment langskomen. “Die versoepelingen waren broodnodig”, zegt Lise Vandecasteele. “We vragen al maanden meer aandacht voor het psychologisch welzijn van de bewoners in de woonzorgcentra.”

Maar de nieuwe regeling zorgt ook voor veel onrust in de woonzorgcentra, bij bewoners, personeel en directie. “Bezoek toestaan in woonzorgcentra is essentieel”, legt Vandecasteele uit, “maar kan enkel en alleen veilig georganiseerd worden indien er voldoende personeel is. Daar knelt het schoentje: ik hoor van heel wat zorgverleners dat er ongelofelijke personeelstekorten zijn. Zij kloppen nu al overuren om de bewoners de zorg te geven die nodig is en alles veilig te laten verlopen. Soepelere bezoekregels maken de werklast nog groter. Er komt heel wat kijken bij het organiseren van bezoek, zoals het toezien op de handhygiëne en het dragen van persoonlijk beschermingsmateriaal.”

De PVDA pleit daarom voor onmiddellijke steun voor de woonzorgcentra in de vorm van een ‘knuffelcoördinator’. “Er zou meteen een voltijds personeelslid moeten bijkomen per woonzorgcentrum om het bezoek in goede banen te leiden”, zegt Vandecasteele. “Die hoeft daarvoor niet per sé medisch geschoold te zijn. Een korte opleiding kan voldoende zijn om het bezoek te organiseren en het personeel te ontlasten.”

Verder moet er volgens Vandecasteele snel werk gemaakt worden van een sociaal akkoord voor investeringen in meer personeel en betere arbeidsvoorwaarden. “Momenteel staan de investeringen die zo broodnodig zijn voor de woonzorgcentra pas voor volgend jaar op de agenda. Dat is te laat. Meer dan de helft van de overlijdens tijdens de coronacrisis viel in de woonzorgcentra en de crisis is nog niet afgelopen. Het personeel haalt alles uit de kast, maar kan niet toveren. Snelle structurele investeringen in meer personeel en betere arbeidsvoorwaarden zijn de enige oplossing om de woonzorgcentra te wapenen tegen het virus en om goede zorg te garanderen.”

Volg de PVDA op de voet