PVDA vraagt maatregelen om zomer van reizigers en personeel in Zaventem te redden

Foto genomen tijdens de staking in 2018 waar de werknemers van Aviapartner een overwinning behaalden.

Vanochtend ging het personeel van bagageafhandelaar Aviapartner op de luchthaven van Zaventem enkele uren in staking. Dat gebeurde na een arbeidsongeval, en omdat de werknemers geen tijd kregen om te eten. De situatie voor het luchthavenpersoneel blijft precair. “Als de regering niet met een oplossing komt voor de zomer, dreigen er meer ellenlange wachtrijen en afgeschafte vluchten”, zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Maria Vindevoghel, die zelf jarenlang op de luchthaven werkte.

Een syndicalist getuigt: “Vorige week zag ik een stagiair die werd opgeleid door ... een andere stagiair. Zo dramatisch is het op de werkvloer. Het gaat dan over loadmasters die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid rondom het vliegtuig voor vertrek.”

Het probleem van voldoende opgeleid personeel is al langer gekend. Werknemers uit Limburg en de Kempen nemen tegenwoordig soms zelfs ontslag omdat hun loon onvoldoende is met de hoge brandstofprijzen. Door onvoldoende geschoold personeel zijn er ook steeds meer arbeidsongevallen, zoals ook gisteren gebeurde bij Aviapartner. De bezetting is zo strak dat er geen tijd is in de planning voor bagagisten om te eten tijdens hun shift.

Wij vragen de regering om in juni met concrete oplossingen te komen. “De federale regering is een belangrijke aandeelhouder van de luchthaven en moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Voor vele reizigers zal het de eerste zomer na corona zijn om terug te genieten van een verre vakantie. Als we willen dat die niet in het water valt, moet de regering nu met oplossingen komen”, stelt PVDA-volksvertegenwoordiger Maria Vindevoghel.

Problemen op de luchthavens is geen louter Belgisch probleem. De luchthaven van Schiphol in Nederland kende afgelopen weken wachtrijen van een halve dag. We moeten absoluut vermijden dat in Zaventem zich hetzelfde voordoet.

Op de luchthaven van Schiphol krijgen alle werknemers tijdens de drukke zomerperiode een toeslag van 5,25 euro bruto per uur bovenop hun normale loon. Om de geschoolde werknemers op Zaventem te houden kijkt de PVDA naar luchthavenuitbater Brussels Airport Company (BAC). Dat bedrijf draait opnieuw winst en kan tussenkomen om betere loon- en arbeidsvoorwaarden te garanderen.