PVDA vraagt Overlegcomité om gratis preventieve testing voor schoolkinderen te organiseren

.

De PVDA reageert verbouwereerd op de vraag van de ministers van Onderwijs aan ouders om hun kinderen wekelijks zelf te testen. “Wat zal het volgende zijn? Dat leerlingen hun eigen CO2-meter moeten meenemen?”, vraagt Jos D’Haese, Vlaams volksvertegenwoordiger voor de PVDA, zich af. “De ministers schuiven de verantwoordelijkheid op deze manier helemaal van zich af en laten gezinnen voor de kosten opdraaien.” De PVDA vraagt het Overlegcomité dat vandaag samenkomt daarom opnieuw om zelf preventieve testing in scholen op te zetten, zoal dat vandaag in delen van Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland al bestaat.

De ministers van Onderwijs vragen ouders om hun schoolgaande kinderen bij het heropenen van de scholen wekelijks zelf preventief te testen. De wereld op zijn kop, klinkt het bij de PVDA. “Preventieve testing van leerlingen is broodnodig om de pandemie onder controle te krijgen”, zegt Jos D’Haese. “Maar de verantwoordelijkheid hiervoor zomaar afschuiven op de ouders is gewoon onaanvaardbaar. Het is aan de overheid om preventieve testen te organiseren, zodat elk kind getest wordt en de ouders niet op kosten worden gejaagd. In welke wereld leven de ministers eigenlijk die denken dat alle gezinnen zomaar wekelijks zelftesten voor hun kinderen kunnen betalen?”

“Al sinds het begin van de pandemie toetert minister Weyts dat hij de scholen wil openhouden”, zegt D’Haese. “Maar waar blijven de maatregelen om dat mogelijk te maken? Voor een goede ventilatie van elke klas ontbreekt nog steeds elk plan. Preventieve testen op school werden ondanks de geslaagde proefprojecten afgevoerd wegens ‘te duur’. In Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland tonen ze nochtans dat het kan: met eenvoudige speekseltesten kunnen kinderen wekelijks getest worden. Waar wachten we nog op?”

De PVDA legt daarom opnieuw de vraag voor preventieve testen in het onderwijs voor aan het Overlegcomité. We zijn blij om te horen dat Groen, die mee aan tafel zit, ons voorstel nu steunt”, zegt D’Haese. “Gratis speekseltesten in het lager onderwijs en zelftesten in het middelbaar: laat ons er nu snel werk van maken, zodat het onderwijs veilig kan heropenen.” De linkse partij pleit bovendien voor het aanbieden van gratis zelftesten aan de hele bevolking, nu zelftesten een steeds grotere rol spelen in de teststrategie. “Dat gebeurt nu al in landen als de VS, het VK, Griekenland, Zwitserland en Cyprus.”

Lees hier de voorstellen van de PVDA voor preventieve testen op school.