Foto : Pxhere

Een studie van de VREG toont aan dat Vlaamse gezinnen via hun energiefactuur elk jaar 1,7 miljard euro betalen voor kosten die niets met elektriciteit en gas te maken hebben. Het gaat hier vooral over de kosten voor hernieuwbare energie. PVDA-energiespecialist en Vlaams parlementslid Tom De Meester vraagt dat de groenestroomkosten uit de energiefactuur van de gezinnen gehaald worden en dat er een audit komt van de grote zonneparken. “Het is niet aan de gezinnen om op te draaien voor de zonnepanelen van Fernand Huts en co.”, stelt De Meester. De PVDA pleit ook voor de verlaging van de BTW op energie naar 6 procent.

Een studie van de VREG schept helderheid in de ondoorzichtige mist die rond de energiefactuur hangt. Gezinnen blijken gemiddeld 329 euro te betalen voor kosten die niets met de elektriciteit zelf te maken hebben. “Goed dat er eindelijk duidelijkheid is”, reageert Tom De Meester, energiespecialist en Vlaams parlementslid van de PVDA. “Nu is het tijd voor concrete maatregelen om de energiefactuur van de mensen te verlagen. Wij hebben drie voorstellen die onmiddellijk uitgevoerd kunnen worden.”

In de eerste plaats stelt de PVDA voor om een grondige audit uit te voeren naar de oversubsidiëring van grote zonneparken. “Lage inkomens, alleenstaanden en gezinnen betalen zich al jaren blauw aan de woekersubsidies aan zonnepaneelkoningen als Fernand Huts en banken als ING”, zegt De Meester. “Laat ons het teveel aan subsidies afromen, zodat die waanzinnig hoge groenestroomfactuur naar beneden kan.”

“De volgende stap is om de groenestroomkosten in hun geheel uit de factuur van de gezinnen te halen”, gaat De Meester verder. “De netvergoedingen voor de Vlaamse gezinnen zijn 40% hoger dan in onze buurlanden. Dat is voor een groot deel het gevolg van de subsidies voor grote commerciële zonneparken. Tegelijk willen we de netvergoeding voor zonnepanelen van particulieren schrappen.” 

De PVDA pleit tenslotte voor een verlaging van de BTW van 21% naar 6%. “De vorige regering besloot om van energie opnieuw een luxeproduct te maken en 21% BTW te heffen”, zegt De Meester. “De volgende federale regering moet de BTW terug naar 6% brengen en de kosten verhalen op Electrabel, dat elk jaar miljarden winst maakt terwijl de facturen voor de gezinnen exploderen.”

“Met deze drietrapsraket kunnen we kosten voor hernieuwbare energie binnen de perken houden en vooral de factuur voor de gezinnen gevoelig verlagen”, besluit De Meester. “De Belgische energieprijzen zijn bij de duurste van heel Europa. Daar moet dringend verandering in komen.”


8 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Nicole Heindryckx
  heeft gereageerd 2019-09-15 11:47:09 +0200
  1/ Verlaging van BTW : welke empatische politieker heeft die verhoging naar 21 % aangevraagd?Welke partijen hebben er mee ingestemd?? Ik weet het niet meer, maar het getuigt in elk geval van een “goed” inzicht van onze maatschappij! Hoeveel % van de bevolking heeft slechts een “normaal” inkomen. Met de zware huurprijzen ben je al een hele hap uit je budget kwijt. Bovendien kan men niet meer zonder electriciteit. Verlichting, koffie/thee zetten, koken (meestal ook op electr.) wassen, droogkast en niet te vergeten een ijskast en liefst nog een diepvries als je af en toe eens een reclame aanbod van vlees of vis wil inslaan. Voor werk en ontspanning :je PC of laptop, en voor ontspanning je T.V…. En als we geen electriciteit meer hebben, dan gooien we met zijn allen onze GSM ook maar in de prullenbak. Binnenkort wordt er nog een krater geslagen in het stroomverbruik als nog meer mensen zich een electrische fiets gaan aanschaffen. Die werkt feitelijk alleen als je batterij opgeladen is (ah ja??), en dat doe je via de netstroom. CONCLUSIE : Electriciteit is GEEN LUXE ARTIKEL. Daarom slechts 6 % BTW, dan is het “normaal”. Ik begrijp wel hoe het zo ver is kunnen komen. Onze geëerde politiekers hebben ons plechtig op hun communiezieltje gegarandeerd om geen belastingsverhoging door te voeren. Maar, ze hebben wel meer centen nodig….. Dus halen ze het uit onze zakken via een BTW verhoging. Ach, je moet het ze nageven : zo stom zijn ze nu ook weer niet. Zeker niet als het erom gaat om onze zakken leeg te roven.

  De grote zonnepaneel parken : Op zich is dat een lovenswaardig initiatief. Dat hebben ze in Nederland al veel langer dan bij ons. In een gehucht Vierhuizen in de provincie Groningen, gingen wij vele jaren geleden eens kamperen. Naast het dorpje stond een park vol zonnepanele, en ook nog een imposante hoeveelheid windmolens. Ik ben er zeker van dat dit park wel zo’n 20 à 25 gehuchten als Vierhuizen konden voorzien, zonder te moeten vrezen voor een crash. Nu, de aankoop van en de plaatsing van deze panelen werd betaald met ons belastingsgeld. Dus dan is dat van de baan, toch ?? Of het genereren van electriciteit uit zonne-energie of wind-energie, dat weet ik niet. Maar andere kosten zoals het netwerkbeheer enz. kkunnen NU toch niet hoger zijn met electriciteit uit windmolens dan met gas, kolen of olie?? of ben ik een domme gans?

  Zonnepanelen voor particulieren. Ik heb daar weinig zicht op omdat ik mij nooit die vraag heb moeten stellen aangezien ik in een appartement woon. Toen ik van mijn zoon hoorde dat hij zonnepanelen had geplaatst op zijn dak, en zijn zelf gewonnen electriciteit kon stockeren of kon verkopbinnen brengen bij de netwerkbeheerder. Ik vond het toen niet eerlijk. En nog steeds NIET. Die paar panelen die mijn zoon op zijn rijwoming kan plaatsen zouden niet het verschil uitmaken, maar ik dacht aan die mega villa’s in Schoten, Brasschaat, enz.. Die hebben allemaal een flinke vlaai van een dak, want hoger dan een 1e verdieping gaan ze niet. Een bescheiden optrekje met een speelzaal voor de heren, een mega badkamer voor het koppel en een gewone voor de kids, een salon / living van min. zo’n 150 m2, met annex een bar voor de heer des huizes, voor de kids elk een ruime slaapkamer, en er bovenop ook nog eens een speelkamer voor al de kids. Enfin, zo stilaan een idee van hoeveel m2 dak ze hebben. Vrees dat ze geen extra electriciteit zullen moeten aankopen. Onze inkomstenbelastingen zijn alweer voor een deel opgesoupeerd. En dat moet Jan met de Pet maar leuk vinden ook.

  Ik stop hier maar. Zo stilaan een hartverzakking aan het krijgen. Zolang we dezelfde clownen in de Wetstraat catapulteren zal er verdomme NIETS veranderen. Of anders gezegd : Het is verdomme onze eigen schuld dat we bekogeld worden met rotte aardappelen, want WIJ hebben die gozers in de regering gestemd, en niemand anders.
 • Daniël Bruylandt
  heeft gereageerd 2019-09-06 03:09:07 +0200
  (Wanneer) krijgen wij onze verdomde twee jaar turteltaks terug???
 • Luc Mouton
  heeft gereageerd 2019-09-02 18:37:07 +0200
  Lang verhaal die niets te zie heeft met energieverbruik en prijzen. Wonder policti die aan het juiste boompje willen?
 • Nicole Heindryckx
  heeft gereageerd 2019-08-31 15:31:43 +0200
  KUT !! Heb hier minsten 1 uur bezig geweest met een reactie te typen. Ik meld mij aan – zoals altijd -via Facebook. EN HUPS, heel mijn roman is verdwenen…
 • Jean Marchand
  heeft gereageerd 2019-08-30 23:24:56 +0200
  Wij hebben niks aan zonnepanelen. Alleen de netverdeler en de overheid profiteren hiervan. De eigenaar krijgt niks voor zijn elektriciteit omdat bij zonweer overproductie ontstaat en hijzelf voor de (on)kosten opdraait. Overdag heb ik weinig energie nodig. s’Avods wanneer zonnepanelen niks geven, moet ik energie duur van het net halen. Bovendien vind ik niet kunnen dat leverancier nettarieven moet betalen. Die horen alleen de verbruiker toe!
  Verder vind ik dat belasting in schijven moet gebeuren. Zoals de eerste 1000kwh aan 0%, volgende 1000 aan 6%, vanaf 2000, 21%. Vanaf 3000 aan 33%. Basic nergie is een basisbehoefte. Verspilling is een luxe. De enige weg om verspilling tegen te gaan. Een o-operatie voor de belastingen…
 • Uto Tromp
  heeft gereageerd 2019-08-30 21:16:52 +0200
  De BTW verlagen naar 6% zou goed zijn maar de meeste kosten van de factuur zijn niet de energiekost op zich maar de leveringskost daar moet naar gekeken worden.
  Voor degene met zonnepanelen die zouden niets moeten betalen aangezien zij degene zijn die een investering hebben gedaan die ten goede komt aan het milieu en omdat hun het net minder belasten, sterker het zou de taak van de overheid moeten zijn om aan te bieden zonnepanelen te plaatsen tegen een kost gerelateerd aan inkomen zodat iedereen die kan plaatsen de kleine man die zich nu blauw betaald aan energiekost kan besparen en haar/zijn geld gebruiken voor betere zaken.
  Immers een besparing in deze is een besparing op het milieu (korte termijn denken) en zo kunnen we niet voldoen aan afspraken gemaakt op de klimaattop.
  Heeft iedereen die panelen zijn het enkel degene die ons al jaren bestelen die de pijn gaan voelen en dat zijn de energiereuzen die de kleine man bestelen en cadeautjes doen aan de bedrijven en hun vriendjes in de politiek die eraan verdienen om alles bij het oude te houden.
 • Claire Lammertyn
  heeft gereageerd 2019-08-30 19:55:30 +0200
  Ik ben akkoord met jullie voorstellen, maar willen jullie a.u.b. eerlijk zijn in jullie informatie en ook benadrukken dat mensen met enkele zonnepanelen op hun dak niet degenen zijn die oorzaak zijn van de hoge kosten voor elektriciteit en zij niet diegenen zijn die alleen maar voordelen hebben naast gratis elektriciteit.
  Om te beginnen; ze kunnen enkel de vergoeding voor groenestroomcertificaten krijgen wanneer de installatie dateert van voor 2015. Bovendien betalen die mensen sinds 2015, bovenop de taksen op elektriciteit die iedereen betaald, ook de prosumententaks, en die is niet weinig (bv. vorig jaar betaalde ik 318 euro bovenop de andere taksen). Alhoewel gewone mensen met zonnepanelen van voor 2015 nog altijd een voordeel hebben t.o.v. degenen die geen panelen hebben en t.o.v. diegenen die na 2015 panelen lieten zetten, zij hebben wel geïnvesteerd en die investering moet (af)betaald worden + zij betalen dezelfde taksen als iedereen waarop ze dezelfde 21 % BTW betalen. Ik weet dat het zo niet werd bedoeld maar volgens uw artikel lijkt het wel alsof alle mensen met zonnepanelen profiteurs zijn (cfr. reacties), omdat u niet differencieert.
  De elektriciteit die via die kleine installaties opgewekt wordt is niet ‘gratis’ voor de eigenaar van de panelen, maar bovendien moet die eigenaar sinds 2015 zelfs betalen om de ‘overproductie’ op het net te mogen zetten. Aangezien die elektriciteit ‘gratis’ opgewekt wordt door de zonne-energie zou die overproductie gratis moeten zijn voor de gezinnen aan wie de energieleveranciers ze via het net levert. Maar de elektriciteitsmaatschappijen en de energieleveranciers winnen dus twee keer, net zoals de overheid, want telkens worden ook dezelfde taksen en de 21 % BTW aangerekend. Het is goed dat de PVDA aberraties als die van de grote zonnepanelenparken aanklaagt, maar zonder nuancering van wat de realiteit is voor gewone mensen die meestal uit milieu- en klimaat overwegingen geïnvesteerd hebben in enkele panelen op hun dak, is dit sloganesk en aanleiding tot onnodige controverse.
 • daniel lessinnes
  heeft gereageerd 2019-08-29 17:39:58 +0200
  volledig akkoord, het is al niet normaal dat de kleine man die zich geen zonnepanelen kan permitteren voor de mensen die het wel hebben moet betalen. Bovendien is elektriciteit geen luxeproduct dus moet de BTW van 21% naar 6%

We hebben jouw steun nodig