Stéphane Moreau. (Foto Belga)

“Eerst kocht Stéphane Moreau onze overheidsbedrijven op, nu wil hij ook voor een appel en een ei zijn proces afkopen. Onaanvaardbaar”, reageert PVDA-woordvoerder Raoul Hedebouw scherp op het nieuws dat het parket een minnelijke schikking zou hebben voorgesteld aan Stéphane Moreau.

“Het is integendeel meer dan ooit noodzakelijk om met een openbaar proces licht te werpen op het ons-kent-ons-sfeertje dat in een bepaalde Luikse politieke en economische kringen heerst”, aldus Raoul Hedebouw.

De PVDA vraagt minister van Justitie Koen Geens dan ook dringend gebruik te maken van zijn bevoegdheid om het openbaar ministerie te bevelen over te gaan tot vervolging, zoals voorzien in artikel 151 van de Grondwet en artikel 364 van het Wetboek van Strafvordering, en op die manier het plan voor een minnelijke schikking nietig te laten verklaren.

Raoul Hedebouw wijst erop dat de PVDA al langer vragende partij is om het systeem van minnelijke schikkingen af te schaffen: “Dit systeem zorgt voor een ware klassenjustitie: wie rijk genoeg is, kan een proces vermijden. Wij willen dat er een openbaar proces komt en dat er straffen uitgesproken worden als Stéphane Moreau schuldig wordt bevonden. Dit voorstel voor een minnelijke schikking is des te schokkender omdat Stéphane Moreau dat bedrag kan betalen dankzij al het geld dat hij de voorbije jaren heeft verzameld aan het hoofd van de overheidsstructuren die hij beheert.”


Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

We hebben jouw steun nodig