We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Raoul Hedebouw (PVDA) over pensioenakkoord: “Woordbreuk over zware beroepen is totaal”

Na negen onderhandelingsrondes en tientallen uren van besprekingen en discussies staat er in het pensioenakkoord van de Vivaldi-regering geen letter over de zware beroepen. Een regeling voor die zware beroepen was nochtans een uitdrukkelijke belofte toen de pensioenleeftijd destijds verhoogd werd naar 67 jaar. “Zelfs het pensioen op 60 jaar na een loopbaan van 42 jaar staat er niet”, reageert PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw. “De nood is nochtans hoog. De mensen raken kapotgewerkt. Steeds meer mensen vallen ziek uit door het werk.”

dinsdag 19 juli 2022

Raoul Hedebouw (PVDA) in de Kamer. Hij staat achter het leesgestoelte met zijn handen voor zijn romp. Hij houdt zijn vingers tegen elkaar.

De PS-minister van Pensioenen, Karine Lalieux, zei onlangs zelf nog dat het onmogelijk is om tot 67 jaar te blijven werken in een zwaar beroep. Ze beloofde toen dat er voor die beroepen uitzonderingen zouden komen. Haar voorganger Daniel Bacquelaine (MR) beweerde op een bepaald moment zelfs dat slechts 10% van de mensen tot hun 67 jaar zou moeten werken.

Raoul Hedebouw: “Vandaag blijft er van die beloftes niets overeind. Voor de zware beroepen ligt er juist niks op tafel. Dat is een schending van het vertrouwen, de woordbreuk is totaal. Deze regering heeft geen enkel respect voor de mensen in ons land die hard werken.”

Geen recht op vervroegd pensioen voor een op de twee vrouwen

“Ik sprak gisteren nog met Cathérine. Zij is na haar studies op haar 24ste begonnen als verpleegster. 42 jaar werken, voor haar betekent dit dat ze ten vroegste op 66 jaar met pensioen kan gaan”, vertelt de PVDA-voorzitter. “Dat is dan nog zonder grote tegenslagen als ziekte of werkloosheid gedurende haar loopbaan. Voor haar is er dus geen geen sprake van vervroegd pensioen.”

Cathérine is daarin niet de enige. Bijna de helft van de vrouwen komen op hun 63ste niet aan een loopbaan van 42 jaar. Dat wil zeggen dat zij moeten werken tot hun 65 jaar en in de toekomst zelfs tot 66 en 67 jaar. Zij zullen dus ook geen recht hebben op de pensioenbonus.

“In tegenstelling tot wat de Vivaldi-regering beweert, zullen het dus andermaal de vrouwen zijn die in deze pensioenhervorming aan het kortste eind trekken”, besluit Hedebouw.

Voor de PVDA is het hoog tijd om met ons pensioensysteem een heel andere richting in te slaan en ervoor te zorgen dat de gepensioneerden in dit land eindelijk gerespecteerd worden.