Regering moet als aandeelhouder tussenkomen in dossier Brussels Airlines

.

Nu de directie van Brussels Airlines een ingebrekestelling heeft ingediend tegen de stakingsactie, roept de PVDA de regering op zich te mengen in het dossier. “Nadat we met ons belastinggeld het bedrijf hebben gered, zijn wij als overheid een belangrijke aandeelhouder geworden”, stelt volksvertegenwoordiger Maria Vindevoghel.

“De regering heeft een legitieme basis om tussen te komen en moet dat ook doen, vindt Maria Vindevoghel. Dreigen met een ingebrekestelling is een directe aanval op het stakingsrecht van het personeel. Wij vragen de regering dan ook om direct tussen te komen als aandeelhouder.

“De staking komt niet uit de lucht gevallen. Al zes maanden zijn vakbonden en directie in onderhandeling. Tijdens de coronaperiode is de regering enkel met geld over de brug gekomen via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij. Maar dat is onvoldoende,” stelt Vindevoghel. De regering moet meer op tafel kloppen. De situatie op het bedrijf is onhoudbaar. Gemaakte afspraken en cao’s worden niet gerespecteerd door de directie. Ze ontsloegen tijdens de crisis duizenden mensen, maar komen nu personeel tekort. Nu het bedrijf weer operationele winst maakt, moet Brussels Airlines terugkomen op de beslissing om met minder personeel en meer productiviteit te werken. Er moet terug meer personeel komen om het hogere aantal vluchten te kunnen opvangen, besluit Vindevoghel.