We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Sociaal wonen: “Heksenjacht voor sociaal huurders, subsidiekraan voor projectontwikkelaars”

“De afgelopen dagen is de woonvisie van de Vlaamse Regering nog maar eens pijnlijk duidelijk geworden: eerst schrapt men mensen van de wachtlijsten door de voorwaarden strenger te maken, en vervolgens worden de overschotten voor sociaal wonen naar vastgoedontwikkelaars doorgesluisd”, stelt Jos D’Haese, Vlaams parlementslid voor de PVDA.

dinsdag 28 juni 2022

Sociaal wonen: “Heksenjacht voor sociaal huurders, subsidiekraan voor projectontwikkelaars”

De Vlaamse regering zal projectontwikkelaars een half miljard euro geven voor zogenaamde “gemengde projecten”. Eén derde van de woningen in die “gemengde projecten” zullen volgens de minister sociale woningen zijn. Volgens Jos D’Haese stelt de minister het fout voor: “De minister krijgt het geld voor sociaal wonen niet besteed en sluist het door naar private investeerders. Zij moeten er geen sociale woningen mee bouwen maar woningen die verhuurd worden door sociale verhuurkantoren, aan een tarief dat iets lager ligt dan de marktprijs. Dat tarief blijft hoger dan het tarief van sociale woningen en bovendien zijn het woningen die in het bezit blijven van de projectontwikkelaar. Op die manier doe je niets aan het structurele tekort aan sociale woningen.”

Volgens D’Haese zijn de maatregelen van de Vlaamse regering een afleidingsmanoeuvre om het beleid te verhullen: “De regering wil het probleem van de wachtlijsten niet oplossen. Vorig jaar kwamen er slechts 700 sociale woningen bij, terwijl er 170.000 mensen op de wachtlijst staan. Dát is het probleem dat men moet aanpakken, in plaats van de voorwaarden strenger te maken en het geld aan bouwpromotoren te geven. Sociaal wonen verschuift onder deze regering steeds meer richting noodopvang voor de allerarmsten in plaats van volkshuisvesting om het recht op wonen te garanderen.”

Het is volgens het PVDA-parlementslid cynisch dat er voor sociale huurders een vermogenscontrole wordt doorgevoerd. “Partijen die weigeren om de grote vermogens een eerlijke bijdrage te vragen, willen nu streng optreden tegen mensen met een klein spaarpotje”, zegt D’Haese. “Eigenlijk is de boodschap voor de kandidaat sociaal huurder met een laag inkomen dat hij eerst zijn spaargeld moet opsouperen op de private huurmarkt vooraleer hij aanspraak kan maken op een sociale woning. Dat zou niet nodig zijn als deze regering meer sociale woningen zou bouwen. Minister Diependaele wil zogezegd het rechtvaardigheidsgevoel versterken, maar dat is met deze maatregelen even ver zoek als het paneel van de Rechtvaardige Rechters”, concludeert D’Haese.