Foto MAXPPP

Meer dan 40 doden, duizenden arrestaties, sexueel misbruik bij willekeurige aanhoudingen. Geconfronteerd met een nooit geziene sociale beweging tegen het neoliberaal systeem, heeft de Chileense regering het leger het bevel gegeven om met alle middelen het naleven van de avondklok te verzekeren.

De Chilenen betogen niet alleen tegen de levensduurte, maar tegen een neoliberaal systeem dat tot meer ongelijkheid leidt in alle geledingen van de maatschappij. Het zijn de elites die zich daarbij verrijken: in Chili hebben de 1% rijksten 26,5% van de rijkdom in handen! Intussen beschikken de werkende mensen en gezinnen dikwijls niet over de meest fundamentele sociale voorzieningen.

De zeer brede volksmobilisatie in heel het land roept “Basta ya!” en komt massaal op straat tegen het neoliberaal beleid: de privatisering van de pensioenen, van het onderwijs en van de gezondheidszorg, de uitputting van de natuurlijke rijkdommen, de fiscale fraude, de stijgende energiekosten, de studieschulden, enz. En dat alles in een context van een nooit afgeronde democratische overgang, 30 jaar nu al, in een land waar de Grondwet nog steeds degene is die uit de Pinochet-dictatuur is voortgekomen.

De PVDA klaagt krachtig de militaire repressie aan, die herinnert aan de donkerste dagen van de dictatuur.

De PVDA is solidair met het Chileense volk dat vecht voor zijn sociale en democratische rechten.

El pueblo unido jamás será vencido!


Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

We hebben jouw steun nodig