Stop het farma-banditisme en kraak de torenhoge prijzen voor medicijnen

Pexels, rawpixel.com.

Farmabedrijven die geneesmiddelen 300 keer duurder verkopen dan wat het kost om ze te produceren, maken woekerwinsten op kap van patiënten en onze sociale zekerheid. De PVDA diende vorige week een wetsvoorstel in om dwanglicenties op initiatief van de minister van volksgezondheid mogelijk te maken. Vandaag lanceert de linkse partij ook een petitie die de medicijnprijzen moet kraken.

Jean-François is 27 jaar. Hij heeft CTX, een zeldzame hersenziekte. Zonder behandeling leidt de ziekte tot dementie en verlamming, en uiteindelijk de dood. Het Italiaans farmabedrijf Leadiant heeft het monopolie voor de behandeling binnengehaald. En meteen verhoogden ze de prijs van 38 euro naar 12.500 euro per maand. Onbetaalbaar voor Jean-François en zijn ouders, dus nu zit hij al bijna twee maanden zonder medicatie. Zijn ouders zien hem opnieuw aftakelen…

Het verhaal van Jean-François en negen anderen patiënten met CTX, vandaag in de krant Het Laatste Nieuws, maakt nogmaals duidelijk hoe de farma-industrie woekerwinsten maakt op kap van patiënten en sociale zekerheid. “Wat hier gebeurt, is onaanvaardbaar,” reageert PVDA-voorzitter Peter Mertens. “Voor ons is deze case het zoveelste bewijs dat de farma-multinationals onze ziekteverzekering leegplunderen. De prijzen voor geneesmiddelen swingen de pan uit en stijgen jaar na jaar.”

Monopolie op geneesmiddelenprijzen

Farma-bedrijven kunnen gedurende enkele jaren na het op de markt brengen van een nieuw medicijn, de prijs ervan helemaal zelf bepalen. Zolang het medicijn “onder patent” is, heeft het bedrijf een monopolie op de productie, verkoop en dus de prijsbepaling. En daar maakt de industrie dus rijkelijk misbruik van. Prijsverhogingen maar 300 zoals voor het geneesmiddel tegen CTX zijn geen uitzondering. De kostprijs van peperdure medicijnen staat niet in verhouding tot de ontwikkelingskost die farmabedrijven erin geïnvesteerd hebben. Ze rekenen gewoon de hoogst mogelijk prijs aan die patiënten en de ziekteverzekering bereid zijn te betalen.

Want het medicijn tegen CTX is niet de enige peperdure pil waar we ons vandaag vragen bij kunnen stellen. Zo is er sofosbuvir dat hepatitis C kan genezen. In België kort één behandeling naar schatting tussen 45 000 en 90 000 euro, in India maken generische producenten het medicijn voor 300 euro per behandeling. Dat komt omdat de Indiase overheid producent Gilead verplicht het geneesmiddel ook generisch (door een andere firma) te laten produceren. Een dwanglicentie heet dat en het kan worden toegepast als een essentieel medicijn anders de betaalbaarheid van de ziekteverzekering in gevaar zou brengen.

De farma-industrie rooft onze sociale zekerheid leeg

Minister van Volksgezondheid De Block zegt ook dat ze in België weinig kan doen aan deze situatie, maar zij is net diegene die zulke torenhoge prijzen verder in de hand werkt. Door gebruik te maken van zogenaamde artikel 81-contracten met een afspraak tussen het kabinet en de industrie, wordt een geheime prijs voor “innovatieve” medicijnen vastgelegd en de terugbetaling verzekerd. Vorig jaar zou het kabinet ongeveer 1 miljard hebben uitgegeven aan zulke medicijnen, waaronder ook het sofosbuvir tegen hepatitis C. En elk jaar stijgt dat bedrag.

De farma-industrie rooft zo jaar na jaar meer geld weg uit onze sociale zekerheid, terwijl verpleegkundigen op hun tandvlees zitten, psychologische hulp quasi niet wordt terugbetaald, patiënten meer moeten betalen voor noodzakelijke medicatie zoals antibiotica, de wijkgezondheidscentra de broeksriem moeten aanhalen… Jaar naar jaar maken farmareuzen als Novartis (8,6 miljard dollar), Pfizer (12,3 miljard dollar) en Gilead (13,5 miljard dollar) miljarden winsten op kap van patiënten en onze sociale zekerheid.

De PVDA eist de toepassing van dwanglicenties

De PVDA wil dit farmabanditisme een halt toeroepen en diende daarom in het federaal parlement een wetsvoorstel in om dwanglicenties toe te passen. “Met ons voorstel kan de minister van volksgezondheid het monopolie van een bedrijf op een geneesmiddel doorbreken. Als de volksgezondheid in gevaar is, maar ook als een farmaceutisch bedrijf buitensporige prijzen vraagt, zoals hier het geval is,” legt Peter Mertens uit. “Wij roepen zo de plundering van onze ziekteverzekering een halt toe.”

Het toonaangevende medisch vaktijdschrift The Lancet schreef onlangs: “Als het vrije ondernemingsbeleid botst met de vrijheid op leven, welke vrijheid zullen we dan moeten inperken? De functie van dwanglicenties is een wettelijke kwestie, maar de toepassing ervan vereist politieke wil.”

Kraak de prijs van medicamenten, teken de petitie!

Om de druk om minister van volksgezondheid De Block op te voeren, lanceert de PVDA ook een petitie voor goedkopere medicijnen. Voor de toepassing van dwanglicenties om bedrijven te verplichten hun prijzen te laten zakken en voor het kiwimodel om wie openbare aanbestedingen ook geneesmiddelen uit patent goedkoper te maken.

Deze twee maatregelen leveren 1,25 miljard op voor de sociale zekerheid. Dat geld kunnen we investeren in de terugbetaling van psychologische begeleiding, gezondheidspreventie en wetenschappelijk onderzoek.

Teken de petitie


8 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Johan Van den Bergh
  heeft gereageerd 2019-07-21 01:13:20 +0200
  Die farmaceutische maffia moet gestopt worden.
 • Yves Moens
  heeft gereageerd 2019-07-11 20:07:06 +0200
  Ik neem al enkele jaren Camcolit en plots is de prijs verdriedubbeld van 9 naar 27 euro voor 100 tabletten van 400mg. Nochtans blijven de productiekosten zeer laag en is het geen duur middel om te maken. Met zo’n lithiumbehandeling mag je echter niet zomaar stoppen. Ik vermoed dat vele gebruikers minder therapietrouw zullen zijn door deze plotse prijsverhoging. Voor mensen met een bipolaire stoornis is lithium vaak de enige redding. Dit betekent wel voor meerdere jaren camcolit slikken. Ik zelf heb werk en een loon maar ik denk dat veel patiënten moeten leven van een uitkering.
  Kan PVDA dit eens op de agenda plaatsen aub? Mocht men zich afvragen waarom het aantal zelfmoorden zal stijgen is dit alvast één van de redenen. De politiek moet dringen optreden tegen de uitwassen van de farmaceutische industrie.
 • Caroline Jacobs
  heeft gereageerd 2019-02-05 14:05:32 +0100
  Kan de petitie niet tekenen.
 • kris depoorter
  heeft deze pagina gevolgd 2019-01-26 18:47:38 +0100
 • Nicole Heindryckx
  heeft gereageerd 2019-01-22 23:19:52 +0100
  Heeft iemand van jullie deze week op Canvas naar ofwel Terzake of Op de Afspraak gezien. Ik heb die beruchte uitzending wel gezien en mijn haar is nog niet een beetje naar omhoog gekomen. Blijkt dat grote pharma bedrijven, eens hun patent verlopen is en de generische geneesmiddelen over de toonbank geschoven worden, zij hun MERK-produkt uit de markt halen. Dan wachten ze een 2 à 3 jaar en produceren ze het originele medicament opnieuw, ze gieten het in een andere vorm, plakken er een andere naam op EN ze hebben een nieuw medicament dat beter tegen deze of gene ziekte werkt dan de vorige. De meesten geloven daarin, veel huisartsen hebben geen tijd, of zijn te laks om het na te zien, maar er wordt weer druk het merk product voorgeschreven. Ondertussen hebben ze natuurlijk ook nog eens de prijs fenomenaal de hoogte ingejaagd, en verkopen ze hun oude brol aan het 100-voudige van de originele prijs. DAT IS MAFFIA…. Wie durft er zijn nek uit te steken en dat zwart of wit te bewijzen ?? ’t zou goed zijn moesten die miljardairs eens met hun kop tegen de muur lopen. En dan maar verwonderd zijn dat veel behandelingen niet of bijna niet worden terugbetaald door het RIZIV. Nogal wiedes als ze zich laten stropen gelijk een konijn door de farmaceutische multinationals…. en waarom worden antidepressiva en aanverwante nog steeds NIET terugbetaald ?? Die zijn er niet om levenslang te slikken, maar om de zwaarste beginperiode te overbruggen. Depressies en burn-outs zul je nooit genezen met een pilletje. Maar het is een springplank naar andere therapieën. En dat hebben heel veel mensen nodig. Zie maar naar het aantal zelfmoorden. Die cijfers zijn schrikbarend hoog. Dus moet er dringend iets aan gedaan worden. En ook de lange wachttijden bij veel specialisten moeten eindelijk eens aangepakt worden. Sorry voor onze Noorderburen die hier onze wachtkamers bezetten, maar Nederland moet toch ook in staat zijn om zijn eigen ziekenhuizen te bouwen en zijn dokters op te leiden of niet soms ??
 • Jean Festraets
  heeft gereageerd 2019-01-22 20:40:34 +0100
  ONbetaalbare geneesmiddelen, voor duizenden mensen ;
  Mijn gedacht komt op dit neer, dat alleen de rijken het kunnen betalen en de mensen met de minste inkomens ( € 1.200 netto maandinkomen ) en nog minder inkomsten per maand, hun gezondheid stuk wordt gemaakt waardoor ze niet kunnen gaan werken, geen inkomsten = geen eurocent om drank, eten, kleding, huur: € 600, 00 per maand of wat dan ook: kunnen betalen en alzo : " GEEN bed, bad, brood " , dakloos moeten sterven ( vermoord wordt ) binnen de kortste tijd , niet ???. Jean.
 • Bas Heijermans
  heeft gereageerd 2019-01-22 18:42:54 +0100
  Het is niet enkel die medicijnen die schandalig duur verkocht worden. Zo is iets simpels als Paracetamol in België 20x duurder dan in Duitsland en Nederland waar je het overal kan kopen en niet enkel in apotheken. Of neem Omeprazol, vrijwel heel de wereld vrij verkrijgbaar en kost in Duitsland slechts een tiende van wat het in België kost. In Duitsland kan je het allemaal online bestellen bij de apotheken zonder recept! Het zijn gewoon maffiapraktijken, ons dorp heeft meer apotheken dan cafe’s of supermarkten en ze verdienen daar goed aan de bevolking. De overheid blijft met ONS geld smijten en de farmacie op hun wenken bedienen en maar klagen dat er tekorten zijn. Die zijn er niet maar het verdwijnt in de zakken van multinationals en apothekers. Mijn eigen huisarts koopt in het buitenland vanwege de kosten en onnodige onderzoeken om iets als Omeprazol te kunnen krijgen. De politiek is niet voor de bevolking maar voor hun zeteltjes en postjes bij hun vriendjes. Corrupte rotzakken!
 • Nicole Heindryckx
  heeft gereageerd 2019-01-21 07:13:13 +0100
  Het is een enorme schande dat het groot KAPITAAL nog monsterwinsten wil maken op de kap van de ongeneeslijk zieken, die deze medicatie zo broodnodig hebben om een beetje leefbaar leven te hebben. Kunnen ze die niet betalen, wel dan hebben ze gewoon peck, en dan creperen ze maar langzaamaan, met de nodige pijn en andere bijkomende ongemakken. Het is tegenwoordig zo dat veel gepensioneerden zelf uitzoeken welke medicatie ze denken het meest nodig te hebben, omdat ze niet ALLES kunnen betalen. Op veel is ter wel tussenkomst, maar sommige medicatie moet je de volled pot zelf betalen, en die tellen dan ook niet mee voor de Max. Faktuur !! Het is ongehoord.! Als je in Nederland in het Kruidvat, of ook nog andere winkels gaat, een doos PARACETAMOL gaat kopen van hetzelfde aantal pillen van 500 mg, dan betaal je gemiddeld 80 % minder dan in België. Dat kan toch niet !! Ook andere “gewone” medicijnen, zoals anti diaree pilletjes, of hoestsiroop, neussprays, enz.. zijn bij onze Noorderburen veel goedkoper.
  De OVERHEID geeft ook het goede voorbeeld niet. Ik moet veel medicijnen nemen, en vele ervan zijn generische produkten. Als ik dan toevallig in het ziekenhuis moet blijven voor een paar dagen, dan gaan ze van al mijn medicijnen, de echte merk producten geven. Dat is nogal een klap !! Hoeveel zou daar niet mee bespaard kunnen worden, als iedere ziekenhuis patiënt ook generische middelen zou krijgen, in pl. van de merk producten. Miljoenen, of miljarden ?? Want dezelfde vlieger gaat ook op in rust- en verzorgingstehuizen. Altijd maar zitten bleiren en janken dat ze tekort komen, maar alle vensters openzetten, en langs deuren EN vensters alles buitengooien. Moesten wij onze inkomsten zo goed beheren als de Staat, dan zouden wij al lang allemaal op de straat slapen !!

Volg de PVDA op de voet