Tax Justice Day: Marco Van Hees (PVDA) wil Planbureau helpen met berekening miljonairstaks

.

Het Financieel Actie Netwerk / Réseau pour la Justice Fiscale (FAN/RJF) organiseert vandaag zijn jaarlijkse Tax Justice Day. Dat is een dag waarop opgeroepen wordt tot fiscale rechtvaardigheid, een vermogensbelasting en het einde van de fiscale achterpoortjes voor multinationals. Iets waar de PVDA zich uiteraard achter schaart.

Het FAN/RJF vraagt ook dat het Planbureau een econoom aanwerft. Zo kan er eindelijk werk worden gemaakt van een model om de impact van een vermogensbelasting te berekenen. PVDA-volksvertegenwoordiger en fiscaal specialist Marco Van Hees is bereid om belangeloos zijn kennis en expertise ter beschikking te stellen van deze econoom zodra die aangeworven is.

“Ik werk al vijftien jaar rond dit thema”, zegt Marco Van Hees. “Ik schreef meerdere boeken over dit onderwerp, deed er onderzoek naar en maakte een grondige studie van de rekeningen van de rijkste Belgen. Daarnaast kan het Planbureau ook een beroep doen op gerenommeerde specialisten op dit gebied, zoals de professoren Piketty, De Grauwe en Zucman, om te helpen bij de berekening.” Ter herinnering: het Planbureau verklaarde eerder dat het niet in staat is de miljonairstaks, een van de speerpunten van het PVDA-programma te berekenen.

“De regering geeft het Planbureau de opdracht om de programma’s door te rekenen, maar blijkbaar geldt dat alleen voor verkiezingsvoorstellen die braaf binnen de lijntjes kleuren, niet voor de miljonairstaks van de PVDA”, reageerde PVDA-voorzitter Peter Mertens in april.

 

Volg de PVDA op de voet