Verhoog het wettelijk pensioen zonder het aanvullend pensioen af te breken

De PVDA lanceerde in 2019 een campagne om het minimumpensioen voor een volledige loopbaan op 1.500 euro netto te brengen. (Foto Solidair, Geertje Franssen)

De PVDA reageert met verbazing op het ballonnetje dat minister Karine Lalieux (PS) oplaat. De pensioenminister wil de verhoging van het minimumpensioen voor werknemers en zelfstandigen financieren met een hogere belasting op … het aanvullend pensioen van die werknemers en zelfstandigen.

“Kent het cynisme in het pensioenbeleid dan geen grenzen meer?”, vraagt federaal volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders (PVDA) zich af. “Mensen hebben een aanvullend pensioen omdát het wettelijk pensioen zo laag is in ons land.”
 
Minister Lalieux verwijst naar een nieuwe studie van het Rekenhof om haar demarche te verdedigen. “Die studie bewijst nog maar eens wat wij al jaren zeggen”, aldus Kim De Witte, pensioenspecialist van de PVDA. “De aanvullende pensioenen zijn zeer ongelijk. Zij vormen geen oplossing voor de vele werknemers en zelfstandigen met een laag pensioentje. Maar ondanks de vele waarschuwingen hebben de socialisten de aanvullende pensioenen geïnstalleerd. Zeventig procent van de werknemers heeft aanvullende pensioenrechten opgebouwd. Die rechten nu zwaarder gaan belasten om het minimumpensioen op te krikken, brengt ons van de regen in de drop.”
 
Een verhoging van het minimumpensioen is perfect betaalbaar met een miljonairstaks. Zo’n taks brengt 8 miljard op waarvan een deel gebruikt kan worden voor een verhoging van het minimumpensioen.

“Deze regering weigert echter de hoogste vermogens aan te spreken en kijkt nu opnieuw naar de werknemers om de rekeningen te doen kloppen”, besluit Colebunders. “De liberale logica die wij in geen geval zullen volgen.”

Volg de PVDA op de voet