Versnel de procedures om bij Audi beademingstoestellen te kunnen produceren

Raoul Hedebouw: “Als we nu gaan produceren in de Audifabriek, kunnen we voorkomen dat we in België met een tekort zullen zitten.” (Foto Belga)

Meer dan 160 arbeiders van autofabriek Audi in Brussel hebben zich vrijwillig aangemeld om mee te werken aan de productie van beademingsapparatuur. Daar is in deze coronacrisis nood aan. Het project werd in gang gezet door professoren en onderzoekers van de VUB. De PVDA wil dat de goedkeuringsprocedures versneld worden, zodat de productie zo snel mogelijk van start kan gaan.

“Het is indrukwekkend hoe snel onderzoekers, arbeiders, universiteiten en vakbonden in gang zijn geschoten”, vertelt Raoul Hedebouw, woordvoerder en volksvertegenwoordiger van de PVDA. “In een paar dagen tijd hebben ze een project opgezet om snel beademingsapparatuur te kunnen gaan produceren. Helemaal zoals de werknemers van een Seat-fabriek in Spanje ook al deden. Hun beademingstoestellen doen nu dienst in de Spaanse ziekenhuizen. Deze dynamiek mag niet worden afgeremd door administratieve rompslomp. Wij vragen dat de regering zo snel mogelijk een besluit uitvaardigt om de goedkeuringsprocedures tijdens de crisis te versnellen.”

“De regering moet deze levensreddende initiatieven ondersteunen en faciliteren”, aldus de PVDA-volksvertegenwoordiger. “De productie kan volgende week al van start gaan, als de regering deze week de versnelde procedure mogelijk maakt.”

De linkse partij wil op die manier anticiperen op de toekomstige vraag naar beademingsapparatuur.

“Alle experts zeggen dat de komende weken kritiek zijn voor onze ziekenhuizen”, stelt Raoul Hedebouw. “Nu al zitten sommige ziekenhuizen dicht tegen hun maximale capaciteit aan. De ziekenhuisdirecties zeggen dat ze voor maximaal een maand voorraad aan reserveonderdelen voor hun beademingstoestellen hebben. Daarom moeten we nú handelen, en beginnen met de productie, want die toestellen moeten nog worden gecorrigeerd en getest.”

Raoul Hedebouw wijst erop dat deze beademingstoestellen over de hele wereld levens kunnen redden. “Als we nu gaan produceren, kunnen we voorkomen dat we in België met een tekort zullen zitten. Maar in meerdere landen is er vandaag al een zwaar tekort aan beademingsapparatuur. Internationale solidariteit is in deze gezondheidscrisis van vitaal belang. België zou Italië of Spanje kunnen helpen. Solidariteit is de tederheid van volkeren.”

Volgende week gaat Raoul Hedebouw de regering hierover ondervragen: “Ik hoop echt dat de regering vooruitziend zal zijn en al begin volgende week zal beslissen om de goedkeuringsprocedures te versnellen. Donderdag zal ik in het parlement ons voorstel herhalen. Binnen dit strikte kader van dringende maatregelen om levens te redden, is het gerechtvaardigd dat de regering gebruikmaakt van de volmachten.”


Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

We hebben jouw steun nodig