Vivaldi-regering bezuinigt 23 miljoen op strijd tegen fiscale fraude

Op tien jaar tijd verloor de FOD Financiën bijna 7.000 voltijdse equivalenten. (Foto Shutterstock)

Uit een analyse van de PVDA-studiedienst blijkt dat de regering-De Croo bezuinigt op personeel bij de FOD Financiën. In de praktijk betekent dit: minder middelen om fiscale fraude aan te pakken. “Een heel slecht signaal voor de strijd tegen de grote fraude”, zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees.

“De FOD zal zo slank mogelijk moeten worden en zal de juiste keuzes moeten maken over de toewijzing van uitgaven.” Dat staat in de beleidsverklaring van minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

Marco Van Hees, volksvertegenwoordiger voor de PVDA en zelf ex-ambtenaar bij Financiën, onderzocht wat dit zinnetje in de praktijk betekent. “De begrotingstabellen tonen aan dat het om een enorme bezuinigingsoperatie gaat”, aldus Van Hees. “Alleen al voor 2021 wordt 23 miljoen euro bezuinigd op het personeel van de FOD Financiën. Er wordt vooral bezuinigd op de diensten die belangrijk zijn voor het vastleggen, controleren en innen van de belastingen: de afdelingen Fiscaliteit (die de belastingen controleert), Patrimoniumdocumentatie, Douane, Inning en invordering, en de Bijzondere Belastinginspectie (BBI).”

De PVDA-volksvertegenwoordiger hekelt de hypocriete houding van de regering, die nochtans beweert de fiscale fraude te willen bestrijden. “Hoe kunnen we geloven dat minister Van Peteghem de strijd tegen fiscale fraude ernstig gaat aanpakken als hij al meteen aankondigt dat de FOD Financiën zo slank mogelijk moet zijn?, vraagt Van Hees zich af. “Dat is echt een zeer slecht signaal in de strijd tegen fiscale fraude.”

Al tientallen jaren kondigt de ene regering na de andere aan dat er flink zal opgetreden worden tegen belastingfraude. Nochtans werd het personeelsbestand van de FOD Financiën al die tijd afgebouwd. Op tien jaar tijd verloor de FOD bijna 7.000 voltijdse equivalenten.

Van Hees stelt vast dat de regering-De Croo ook weigert om een einde te maken aan het bankgeheim. “België is een van de weinige landen waar die anomalie nog bestaat”, zegt hij. “Dat bewijst dat er gewoon geen politieke wil is om de grote fraude te bestrijden. Te meer omdat de directeur van de Dienst Voorafgaande beslissingen in fiscale zaken – die trouwens pleit voor het opheffen van het bankgeheim – verklaarde dat er vijftig miljard euro zwart geld op Belgische bankrekeningen staat.”

Dat de regering de aanpak van fraude zo tegenwerkt, is in tegenspraak met de bedragen die ze inschrijft in haar begrotingstabellen. Ze verwacht recordopbrengsten uit de strijd tegen fiscale fraude. “De regering-De Croo wil zelfs het dubbele binnenhalen van wat de regering-Michel had vastgelegd. Hoe kun je die schatting ernstig nemen als er helemaal geen wil is om die strijd ernstig te nemen?”, vraagt Marco Van Hees zich af.

”Als de regering er niet in slaagt om dat bedrag binnen te halen, dan zal de bevolking moeten bijpassen om de begroting te doen kloppen”, besluit Van Hees. “Het is tijd om de FOD Financiën de nodige middelen te geven om werkelijk de grote fraude te bestrijden. Want door die fraude loopt de schatkist jaarlijks honderden miljoenen euro’s mis die we in ons land zeer goed kunnen gebruiken.”

Leer hier het volledige dossier. 


2 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Eddy Lauwers
    heeft gereageerd 2020-11-20 18:48:17 +0100
    Sedert Verhofstadt I wordt er bespaard bij financiën. In 2005 waren er vennootschappen in de provincie Vlaams-Brabant die slechts één maal om de vijftien jaar gecontroleerd werden. Op die tijd zet je een BTW carrousel op! Liberalen staan voor zoveel mogelijk geld verdienen, zo weinig mogelijk belastingen betalen en als het mis loopt de gemeenschap er laten voor opdraaien.
  • Webredactie
    publiceerde deze pagina in Nieuws 2020-11-18 11:10:16 +0100

Volg de PVDA op de voet